Izvor: RTS, 14.Nov.2023, 14:30

Вучић са Лајчаком: Београд за дијалог и поштовање договореног; у четвртак наставак дијалога у Бриселу, тема статут ЗСО

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак састао се са председником Србије Александром Вучићем. Србија увек спремна на дијалог и поштовање свега потписаног и договореног, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << поручио је Вучић који је на састанку инсистирао на формирању ЗСО. Прихваћен Лајчаков позив да се за два дана наставе разговори између Београда и Приштине у Бриселу, рекао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и прецизирао да ће се разгворати о тексту статута ЗСО.
Председник Србије Александар Вучић састао се специјалним изаслаником ЕУ у згради Генералног секретаријата председника Републике, саопштила је прес служба председника.

Како је саопштено, Вучић је истакао да је Србија увек спремна на дијалог, за поштовање свега потписаног и договореног и поновио да се наша земља залаже за деескалацију, мир и стабилност, који су неопходни како би се обезбедио опстанак Срба на КиМ.
"Још једном, председник Вучић је детаљно упознао специјалног представника ЕУ са тежином ситуације са којом се суочавају Срби, како северно, тако и јужно од Ибра, изразивши, притом, наду да ће у даљем процесу дијалога доћи до резултата", наводи се у саопштењу.
Вучић је, како се додаје, инсистирао на формирању Заједнице српских општина, а разговарало се и о другим важним темама у оквиру дијалога Београда и Приштине.
Петковић: Прихваћен позив за Брисел, у четвртак о статуту ЗСО Лајчак се претходно састао и са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем.
Петковић је, након састанка Вучића и Лајчака којем је присуствовао, изјавио да је прихваћен позив специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине да се за два дана наставе разговори у Бриселу, где ће се разговарати о тексту статута ЗСО.
“Прихватили смо позив господина Лајчака да се за два дана видимо у Бриселу где ће бити наставак разговора Београда и Приштине. Наша страна врло припремљено иде и са посебним тимом експерата где ћемо разговарати о тексту статута ЗСО, што је први конкретан корак у правцу формирања ЗСО", рекао је Петковић на конференцији за медије
Додао је да разговори о статуту треба да дају одговоре на који начин ће се решити бројна важна питања која се односе на ЗСО, а пре свега свега на који начин ће бити решена извршна овлашћења која ЗСО има, у складу са споразумима који су потписани 2013. и 2015. године.
"То се односи и на здравство, и школство, и просторно планирање, и сва друга важна питања. Београд има пуно право да финансира све те институције кроз ЗСО", закључио је Петковић.
Према његовим речима, председник је указао и на све чињенице о дневној угрожености Срба на Косову и Метохији, али и бројним ескалаторним потезима премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.
"Разговарали смо и о Заједници српских општина, то је било на дневном реду данашњег састанка. То је кључна и најважнија тема пре свега за српски народ на Косову и Метохији, поред деескалације на којој је председник Александар Вучић посебно инсистирао", рекао је Петковић.
Напомиње да ЗСО представља механизам очувања колективних и индивидуалних права српског народа на Косову и Метохији.
"Нажалост, тога нема због тога што Аљбин Курти та права гази готово свакога дана. Било је речи свакако и о свим другим темама у оквиру оних споразума који су потписани или пак договорени у дијалогу Београда и Приштине. Ви добро знате да Београд никада није бежао од разговора и дијалога, већ напротив, увек смо инсистирали на дијалогу као једином начину решавања свих проблема и нормализације односа Београда и Приштине ", рекао је Петковић.
Нагласио је да је за Србију важно да сачува животе и опстанак Срба на Косову и Метохији.
"Због тога је важно да разговарамо, преговарамо и тражимо решења. Мир је тај који је најдрагоценији. Не смемо ни у једном тренутку било каквим потезом да угрозимо мир и зато инсистирамо на разговорима", истакао је Петковић.
Поручује да је Београд конструктивна страна, страна која је посвећена процесу нормализације односа.
"Ми смо одговорни и у таквом приступу ћемо бити и пре свега у периоду који је испред нас. Зато што је то једини начин којим можемо да остваримо одређене помаке и резултате. Деескалација на терену је неопходна, нарочито на северу Косова и Метохије", нагласио је Петковић.
Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак прошле недеље посетио је Приштину где је разговарао са америчким амбасадором Џефријем Ховенијером и другим дипломатским представницима у Приштини, као и са командом Кфора и члановима приштинске опозиције

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.