Izvor: RTS, 09.Nov.2023, 23:11

Маја Гојковић на обележавању Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма

Mинистарка културе Маја Гојковић у својству личног изасланика председника Републике Србије Александра Вучића, обратила се на церемонији обележавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма у Народном позоришту у Београду. Истакла је да неговање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << културе сећања међу највишим приоритетима Владе Србије и да је овај дан велике историјске тежине и духовне висине испуњен ужасним страдањима и најдубљим људским достојанством.
Маја Гојковић је подсетила да је данашњи дан одабран у знак сећања на 9. новембар 1938. године када је у "Кристалној ноћи“ започет систематски државни, јавни прогон Јевреја, који је на крају завршио у Холокаусту, геноцидом и убиством десетина милиона недужних људи широм света и да је “све ово несумњиви врхунац зла у историји човечанства, у режији мрачних идеологија нацизма и фашизма, зла које је захватило безмало читаву планету и чији је пламен мржње осетио готово сваки народ света".
Гојковићева је нагласила да српски народ који је толико пута у својој историји жртва насиља, дубоко разуме мрак понора који је створио фашизам и ужас геноцида којим је и сам био погођен и да смо зато у потпуности посвећени и најдубље привржени неговању културе сећања, наводи се у саопштењу Министарства културе.
Неговање културе сећања "Често се каже – да се не би поновило. Сећање је, наравно, нужно да бисмо спречили повампирење фашистичке идеологије и поновно помаљање расизма у лику антисемитизма. Зато је неговање културе сећања међу највишим приоритетима Владе Републике Србије“, истакла је Гојковић.
Гојковић је навела да о томе, после 70 година небриге најречитије говоре примери обнове Централне куле некадашњег логора Старо сајмиште, потом изузетно активно учешће Србије у међународним организацијама које се баве Холокаустом, марљиво залагање у процесу обнове изложбе у Блоку 17, познатом и као некадашњи Југословенски павиљон у Меморијалном државном музеју Аушвиц-Биркенау и још много тога.
Према њеним речима, у српској колективној свести стално су присутни Јасеновац, Доња Градина, Јадовно, Пребиловци, Топовске шупе, Шумарице, Краљево, Јајинци, Кравица, Петровачка цеста… "толика стратишта, логори, јаме, прогони".
"У том светлу, оно на шта и данас морамо подсетити је да је наш народ и сада, на Косову и Метохији и даље изложен најгрубљој дискриминацији и страдању. Оно за нас, на жалост, никада није постала сива и страшна слика из историјских књига, већ је болна свакодневица многих наших сународника и суграђана, испуњена крвљу, сузама, оскрнављеним црквама, преораним костима и стрепњом која гута детињства и читаве животе“, рекла је Гојковић.
Она је истакла да "зато, поред осталог, за нас и борба против фашизма и антисемитизма и било ког облика дискриминације, никада није могла да буде или постане само фраза или идеја, већ је дубоко уткана у начин на који ми разумевамо живот достојан човека".
Сећање није увек довољно да спречи реинкарнацију зла "Ту вредност нам нико не може оспорити ни одузети“, поручила је министарка културе. Подсећајући да је од "Кристалне ноћи“ до данас прошло 85 година, Гојковић је рекла да је то време за историју "трептај ока и некада делује као да се тај страшан догађај десио јуче“ и додала да често имамо привид утиска да смо као човечанство из тог зла научили историјску лекцију и да такав свет и такав ужас данас више није могућ. Напоменула је да иако нужно, сећање није увек довољно да спречи реинкарнацију зла.
"Потребна је историјска свест да се препозна чињеница да ни фашизам ни антисемитизам никада нису нестали и да су и данас са нама, свеједно да ли у старом или новом руху. Потребна је и одлучност да им се супротставимо, где год се појавили, и чим их препознамо, поручила је Гојковић. Додала је да ми добро знамо како они почињу, као нетрпељивост, мржња, насиље, дискриминација, ксенофобија и већ тада их, како је навела, морамо пресећи у корену, јер за њих нема и не може бити ни оправдања ни разумевања.
Србија поносна на своју традицију борбе против фашизма “Србија је изузетно поносна на своју традицију борбе против фашизма и исконско гнушање према антисемитизму, у име слободарских вредности и хуманости. Ми нисмо оклевали да на олтар ове борбе принесемо огромне жртве, болне и тешко подношљиве, јер смо увек добро разумели да те пошасти нису стремиле да униште само своје идеолошке непријатеље, у првом реду слободарски свет. Оне су биле решене да униште људскост уопште“, рекла је Гојковић.
Нагласила је да добро знамо да су фашизам и антисемитизам своју моћ над људима увек стицали мржњом, насиљем, предрасудама, незнањем, страхом и очајем и да је зато и најбољи начин борбе против њих непоколебива вера у људскост и одлучност да се за њу боримо свим силама.
"Због тога у име моралних, универзалних људских вредности јасно и гласно кажемо да се ова ватра зла и стихија мржње може гасити само узајамним разумевањем, солидарношћу и поштовањем. Јачање људскости је стална дужност која се тиче свих нас и представља задатак на коме сви морамо непрекидно радити“, закључила је потпредседница Владе и министарка културе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.