Izvor: RTS, 04.Nov.2023, 20:46

Служен помен жртвама комунистичког режима у Београду

У Лисичјем потоку у Београду служен је помен жртвама комунистичког режима у Београду. Помен је служен код недавно откривеног споменика жртвама код Краљеве чесме, која је у сарадњи са Градом Београдом, надлежним институцијама и Спомен парком "Краљева чесма" рестауирана >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ове године.
За свега неколико месеци комунисти су стрељали више од 59.000 грађана Србије. Толико их је пописала Комисија за утврђивање тајних гробница. Процене су и да је на више од 200 локација широм земље број убијених и већи. Једно од места егзекуције је и београдски Лисичји поток.
"Прошло је скоро 80 година од злочина које су ослободиоци починили за само неколико месеци, ослободивши живота десетине хиљада грађана, већ пострадале од злочина нацистичких окупатора. Комунистички злочини били су на кућним праговима, по двориштима, пољима, шумама, лисичјим потоцима, чак и без оне циничне пресуде у име народа. Злочини су почињени у име патолошке мржње и цивилизацијске освете према свему што је било вредније и паметније", навео је академик Душан Ковачевић.
На идеји да жртве комунистичког режима добију обележје, више од десет година радила је група грађана, интелектуалаца, Удружење жртава комунистичког режима и Удружење "У име народа за слободну Србију".
"Годинама смо се ту скупљали у једној мочвари и џунгли, радили смо сви заједно. Ево данас могу да вам кажем једну радосну вест, мислим да та сагласност од Министарства културе готово да није стигла ни до Града. Осим што је градска комисија 1. децембра прошле године званично установила ово место као место сећања на невине жртве комунистичког терора 1944. и 1945. године, обавештен сам да је та одлука добила и сагласност Министарства културе", истакао је историчар Срђан Цветковић.
Краљева чесма, у чијој близини је споменик жртвама, првобитно је отворена 1936. у спомен на краља Александра Првог. На том месту, у јесен 1944, без суђења стрељано је неколико хиљада Београђана. Чесма је обновљена ове године када је на годишњицу убиства краља Александра Првог отворен и Спомен парк "Краљева чесма".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.