Izvor: RTS, 28.Okt.2023, 05:53

Израел прешао у нову фазу рата и издао хитно упозорење за цивиле у Гази; Хамас: Спремни смо да ослободимо цивиле

Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 21. дан. Израелска војска појачала је ваздушне нападе, због чега је Појас Газе остао без телефонске мреже и приступа интернету. Министар одбране Јоав Галант истакао да је Изрaел прешао у нову фазу рата и да ће се војна акција >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << наставити док се не издају нове наредбе. Позвали су цивиле из северног дела Појаса Газе да се привремено преселе на југ. Један од лидера Хамаса: Спремни да ослободимо цивиле, израелске војнике само у размени. Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију којом се позива на "хуманитарну паузу " у Појасу Газе.
Израелске одбрамбене снаге извеле су у петак још један ограничен копнени напад на оперативце и локације Хамаса у Појасу Газе, пославши тенкове и трупе у ту палестинску енклаву.

Касније у току дана, Израел је значајно појачао ваздушне нападе на Газу, а портпарол израелске војске Данијел Хагари најавио је да ће копнене снаге проширити своје копнене операције и позвао Палестинце са севера да се евакуишу на југ Појаса Газе.
Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је да се ускоро очекује почетак копнене офанзива на Газу, која ће, како је навео, бити дуга и тешка и имати за циљ да уништи мрежу тунела које користи Хамас.
Након порука из Тел Авива да се појачавају напади, званичници Хамаса су поручили да је та организација спремна за израелску инвазију. Ипак, позвали су муслиманске земље и међународну заједницу да одмах реагују.
Услед интензивних ваздушних напада израелске војске, Појас Газе је остао без телефонске мреже и приступа интернету - потпуно одсечен од света.
Палестински Црвени полумесец саопштио је да је изгубио сваки контакт са медицинским тимовима на терену и изразио забринутост да би прекид  комуникационе мреже могао да отежа рад служби хитне помоћи.
Генерална скупштина УН позива на "хуманитарно примирје" у Појасу Газе Министарство здравља у Гази саопштило је да је од почетка сукоба погинуло више од 7.300 становника палестинске енклаве. Светска здравствена организација процењује да се још око хиљаду тела налази испод рушевина у Гази.
Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је резолуцију којом се позива на "хуманитарно примирје" у Појасу Газе, након што су УН упозориле да ће много људи у Гази умрети од "катастрофалне несташице" хране, воде, лекова и горива.
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес нагласио је да хуманитарном систему у Појасу Газе прети „потпуни колапс“ који ће имати незамисливе последице за више од два милиона цивила.
На "хуманитарну паузу" у рату ради хитног достављања помоћи Гази позвао је и Европски савет у својим закључцима усвојеним на дводневном самиту у Бриселу.
Бела кућа је саопштила да и САД подржавају "паузу" у израелским војним операцијама у Гази како би се цивилима обезбедила хуманитарна помоћ, гориво и струја.
Вашингтон пост, позивајући се на неименоване званичнике, пише да администрација америчког председника Џозефа Бајдена тражи од Израела да преиспита своје планове за велику копнену офанзиву на Појас Газе.
Неименовани званичници кажу да је америчка администрација веома забринута због потенцијалних последица копненог напада и да уместо тога предлаже "хируршки прецизну" операцију уз употребу авиона.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.