Izvor: RTS, 26.Okt.2023, 22:24

Рашка слави Милунку Савић, најодликованију жену у историји ратова

Општина Рашка протекла три дана била је у знаку Милунке Савић. Програм манифестације посвећен је младима и питању - колико знају о жени која је неизмерно задужила Србију.
Споменик Милунки Савић готово 40 година стоји над реком Јошаницом као путоказ >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << какви треба да будемо. Неопходно је истражити и допунити историју не само Милунке Савић, већ свих хероина Великог рата.
“Нисмо довољно ту тему, када су у питању жене у целини, обрадили. Треба много труда да се посветимо женама у Великом Рату”, каже др Видоје Голубовић, књижевник и научни сарадник.
Основци и средњошколци општине Рашка поносни су када говоре о Милунки Савић. Њено име асоцира их на пожртвованост, јунаштво, храброст, сигурност и верност свом народу.
Током манифестације представљене су две књиге, одигране три представе и приказана изложба о хероинама Великог рата.
Последњег дана, након парастоса погинулим Солунцима, одржана је шетња Стазом Милунке Савић. Пет посетилаца одлучило је да стазу дугу осам километара истрчи.
“Заинтересовани смо за то и да видимо колико је напорно. Да видимо колико се трудила Милунка Савић за све нас”, каже Немања Гвозденовић из Јошаничке бање.
Кустоскиња Центра за културу “Градац” Данијела Матовић каже да сваке године на манифестацију долазе и рођаци Милунке Савић.
“Тако да од њих свашта чујемо и свашта ново научимо и упознамо Милунку на неки нови начин”, наводи Матовић.
Једина је жена са два ордена Легије части и Ратним крстом Француске. Носила је и највише ордење Србије прошлог века. Најодликованија жена у историји ратовања, одшколовала је и подигла више од тридесеторо деце.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.