Izvor: RTS, 26.Okt.2023, 05:44

Без резолуције Савета безбедности УН о прекиду насиља; Настављена гранатирања у Појасу Газе

Деветнаести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Настављено израелско гранатирање Појаса Газе, док Хамас испаљује ракете ка Израелу. Савет безбедности УН поново није изгласао резолуције САД и Русије у којима се позива на прекид сукоба у Појасу газе, како би се >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << допремила хуманитарна помоћ. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поновио да ће доћи до копнена операције. Ситуација напета и на Западној обали после упада јеврејских досељеника у једно палестинско село.
У Савету безбедности Уједињених нација резолуције којом би се тражио прекид сукоба у Појасу Газе, због допремања хуманитарне помоћи, блокиране су ветом сталних чланица.

У нацрту резолуције коју су предложиле САД осуђен је напад Хамаса, подржава право Израела на самоодбрану и позива на моментално ослобађање свих талаца. Вето на ову тезолуцију уложиле су Русија и Кина.
Одбијен је и прелог Русије, а вето су уложиле Велика Британија и САД.
Израелска војска наставила је гранатирање положаја Хамаса у Појасу Газе, као и Хезболаха у јужном Либану, док Хамас испаљује ракете ка јужном и централном Израелу.
Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је у обраћању нацији рекао да се та земља бори за опстанак и да следи копнена операција, без обзира на досадашња одлагања.
Наоружани јеврејски досељеници упали су у палестинско село на Западној обали уништавајући и палећи имовину. Председник САД Џозеф Бајден осудио је тај чин и рекао да напади екстремних досељеника на Палестинце на Западној обали морају да престану.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.