Izvor: RTS, 23.Okt.2023, 11:22

Ројтерс: Трећи конвој хуманитарне помоћи на путу ка Гази, УН: Хитно потребно гориво; Борељ позвао на прекид сукоба

Седамнаести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелска војска наставила је гранатирање Појаса Газе. На мети су и положаји Хезболаха у Либану. Британска агенција "Ројтерс" јавља да је трећи конвој хуманитарне помоћи на путу ка Гази, док Уједињене нације упозоравају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је тој области хитно потребно гориво "као вода и храна". Високи представник ЕУ Жозеп Борељ позвао је на прекид сукоба да би се омогућио наставак испоруке помоћи Палестинцима.
Амерички председник Џозеф Бајден је поновио да Израел има право на одбрану, али и да је израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу у телефонском разговору пренео очекивања да Израел делује по правилима рата, и да током борби заштити цивиле "најбоље што уме". Бајден је разговарао и са о папом Фрањом о сукобу Израела и Хамаса, потврђено је из Ватикана.
Други конвој са хуманитарном помоћи која не укључује гориво, ушао је у Појас Газе.
Израелски министар одбране Јоав Галант каже да би предстојећа израелска копнена офанзива у Појасу Газе могла да траје три месеца, али ће бити последња ако Израел успе да елиминише терористичку групу Хамас.
Си-Ен-Ен је јавио да је дошло до сукоба Хамасове Ел Касам бригаде и израелске војске унутар Појаса Газе, што Тел Авив није потврдио.
Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан упозорио је Израел и САД да би ситуација на Блиском истоку могла да измакне контроли, уколико Израел не прекине војна дејства у Појасу Газе.
САД неће оклевати да реагују ако се рат у Гази прелије на регион, поручује министар одбране Лојд Остин.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.