Izvor: RTS, 19.Okt.2023, 15:48

"Паја Јовановић и Густав Климт" у Галерији Матице српске у Новом Саду

По први пут у Србији изложено је једно дело чувеног сликара Густава Климта, на изложби "Паја Јовановић и Густав Климт" у Галерији Матице српске у Новом Саду. Уз слику "Дама са лила шалом", публика у Србији, премијерно ће моћи да погледа и "Бечлијку" Паје Јовановића, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и ужива у надахнутој причи о везама два аутора.
До Пајине и Климтове даме, било је тешко доћи. Сада када су напокон у Србији, остварен је сан Галерије Матице српске, на изложби која је круна сарадње ове установе, галерије Белведере и Уметничко- историјског музеја из Беча.
“Који нам је уступио јединог свог Кллимта из колекције и на тај начин смо учинили да дела Густава Климта први пут дођу у Србију”, каже др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске.
Са музеоколошког аспекта, Поставка изложбе од свега три слике, била је изазов за ауторе, који су на задатак одговорили креацијом. Како је на сваком платну дама са шеширом, осмислили су причу кроз коју нас води измишљен лик- шеширџије Оскара Хутера, који их је познавао.
“Публика има прилику заправо да прође кроз ову имагинарну сценографију која је у ствари илустрација те замишљене фасаде измишљеног салона шешира који је он имао у Мариахилфер штрасе 16. Да је близу Пајиног атељеа, да је близу неких кругова у којима се кретао Густав Климт, и он заправо прича причу која је наизглед наивна, а заправо је утемељена на неким врло јасним чињеницама које се тичу саме еопохе краја деветнестог и почетка двадесетог века у Бечу”, објашљава мср Никола Ивановић, аутор изложбе.
Управо запитаност о везама два великана, отвара простор за истраживање плодне историјске епохе.
“Паја Јовановић, у својој дугој и изузетно богатој уметничкој каријери, уз извесно одступање, које су управо везују за овај период фандесиекла, остао до краја доследан принципима академског сликарства, док је Густав Климт кренуо ка новим уметничким токовима и постао воедећи представник Бечког медернизма”, наводи др Снежана Мишић, ауторка изложбе.
“Ово је изложба за уживање, да се у њој проведе пола сата, да се одслушају све приче, погледа пратећи филм, прелистају каталози, и да су слике само повод за много веће могућности истраживања и спознаје живота и дела Густава Климта и Паје Јовановића”, наводи др Тијана Палковљевић Бугарски.
Изложба о два великана, представља и најбољи начин за покретање дијалога о везама српске и аустријске културе у години која претходи обележавању века и по дипломатских односа између две земље.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.