Izvor: RTS, 13.Okt.2023, 13:36

Курти: Дијалог не може да се настави нормално

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да дијалог са Београдом "не може да буде настављен нормално", јер како тврди, власти у Београду имају "тенденцију дестабилизације" на КиМ.
"Поглавље о дијалогу за нормализацију такође треба да узме у обзир >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << агресивне акције Србије и њене напоре да припоји Косово. Морају се предузети кораци да се дијалогу пружи још једна шанса за успех. Хитније је него икада да Србија престане да говори да никада неће признати Косово", рекао је Курти након разговора са америчким сенаторима Џин Шахин и Петером Велчом.

Сенаторка Џин Шахин рекла је да САД са поносом подржавају Приштину, тражећи одговорност за сукоб у Бањској и сарадњу Београда у овом случају.
Шахин је, како преносе медији у Приштини, истакла да се уз подршку ЕУ и САД може наћи решење за дугорочни мир на КиМ.
"Знамо да је догађај узнемирујући за све грађане, ценим повећан број војника у Кфору. Сматрамо да је веома важно да кривци за догађај 24. септембра одговарају, надам се да Србија сарађује по том питању. За стабилност и мир на Косову постоји прилика да се уз подршку Европе и САД настави са проналажењем дугорочног мирног суживота", рекла је Шахин.
Истакла је важност одржавања стабилности у региону како би се избегли сукоби.
"Важно је да сви учинимо све што можемо за мирно решење у овом региону да не дође до ширења насиља и сукоба. Дакле, ми смо овде да подржимо Косово, које САД поносно подржавају годинама", изјавила је Шахин.
Шахин се са сенатором Петером Велчом састала и са Вјосом Османи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.