Izvor: RTS, 11.Okt.2023, 08:32

Брнабићева након јавне расправе о медијским законима: Постигнут компромис око најважнијих питања

Председница Владе Србије Ана Брнабић састала се са представницима Министарства информисања и телекомуникација, медијских и новинарских удружења и међународним партнерима поводом завршетка јавне расправе о Нацрту закона о јавном информисању и медијима и Нацрту >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << закона о електронским медијима.
Ана Брнабић је истакла да је постигнут компромис око најважнијих питања који се тичу имплементирања - Савета за штампу и избора за чланове Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

Брнабићева је прецизирала да ће Савет за штампу бити саморегулаторно тело надлежно за све медије и да се први пут налази у легислативном оквиру. Нагласила је да су ови закони револуционарни јер се први пут уводи саморегулација.
Премијерка је оценила да је урађен одличан посао и да очекује да ће оба закона бити усвојена до краја октобра.
"Постигнут напредак у компромисним решењима" Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату истакао је значај инклузивности и транспарентности у изради медијске регулативе, додајући да је то кључно када је реч о спровођењу Медијске стратегије и акционог плана у слову и духу.
Брату је рекао да је у разговору са медијским и новинарским удружењима постигнут напредак у компромисним решењима, као што је случај са актуелним предлогом овлашћених предлагача за чланове Савета РЕМ-а, који доприноси његовој деполитизацији, а Савет за штампу је једино саморегулаторно тело предвиђено законом.
Шеф Мисије је потврдио спремност Мисије да помогне у примени закона када буду довршени, као и у изради неопходних подзаконских аката.
Шеф Одељења за медије и информисање Делегације ЕУ у Србији Мануел Мунтеану оценио је да је Медијска стратегија квалитетан документ и поновио важност да два предлога закона одражавају њен дух.
Поздравио је позитивне помаке, као што су јачање улоге Савета за штампу и деполитизација у предлогу чланова Савета РЕМ-а.
Поновио је важност постојања јаких заштитних механизама за обезбеђивање једнаких услова за све медијске и тржишне актере и истакао да је Делегација ЕУ од самог почетка подржавала процес медијских реформи у Србији и да ће то чинити и даље.
Први пут у закону одредбе које се тичу радних права новинара Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа је истакла да су први пут у Закон о јавном информисању и медијима ушле одредбе које се тичу радних права новинара и медијских радника.
Нагласила је да је то од великог значаја јер ће отворити могућност за достојанственији положај и боље услове рада медијских радника и, како је навела, могућношћу за успостављањем дијалога, што су циљ и стандарди у земљама Европе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.