Izvor: RTS, 11.Okt.2023, 05:58

Хезболах преузео одговорност за напад на израелску војску, ИДФ одговорио нападом на мете у Либану

Пети дан сукоба израелске војске и Хамаса у којима је више од 2.000 људи изгубило живот. Израелски министар одбране поручио је да ће се ситуација у Гази променити за 180 степени у односу на оно што је Хамас замислио. Са територије Либана гађан положај израелске војске, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << а одговорност за тај напад преузео је Хезболех. ИДФ узвратио ватром. Настављени ракетни напади из Појаса Газе. Ова енклава ускоро остаје у потпуности без струје.
Израелска војска саопштила да је први авион са америчком муницијом слетео у Израел, као и помоћ за ПВО системе и другу безбедносну опрему за борбу против Хамаса, преноси Ројтерс.
Амерички носач авиона УСС ''Џералд Р. Форд'' стигао је у источно Средоземно море, преноси Вашингтон пост
Министар одбране Израела Јоав Галан изјавио је да Израел прелази на "потпуну офанзиву" на Појас Газе, пошто сукоби са Хамасом трају четири дана.
Из УН су, међутим, упозорили да је потпуна опсаде Газе, коју је најавио Галан, забрањена међународним хуманитарним правом.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ), истовремено, саопштиле су да је њихов главни приоритет елиминисати руководеће чланове Хамаса и истичу да су током ноћи погодиле око 200 циљева у Појасу Газе.
Амерички председник Џозеф Бајден, који је разговарао са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом о подршци САД Израелу, оценио је да је напад Хамаса "чисто зло", истакавши да Израел има дужност да одговори.
Хамас је потврдио да је покренуо масовни ракетни напад на израелски град Ашкелон, десетак километара северно од Газе. Поновио је, такође, да све док се борбе не заврше, неће преговарати са Израелом о ослобађању заробљеника.
У међувремену, иранско министарство спољних послова одбацило је наводе да је имало директну улогу у организовању Хамасовог напада на Израел, истичући да су оптужбе политички мотивисане.
За то време, Комисија Уједињених нација саопштила је да већ постоје "јасни докази" о ратним злочнима које су током окршаја у Појасу Газе и у Израелу починиле обе сукобљене стране, укључујући убијање цивила.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.