Izvor: RTS, 11.Okt.2023, 05:58

Багером им оштетио кућу, па завршили на суду – како до решења у спору Ђоковића и инвеститора

Инвеститор је у фебруару багером пробио кућу породице Ђоковић на Вождовцу. Пошто нису могли да се договоре о обештећењу, сада су на суду. Нити инвеститор може да настави радове, нити Ђоковићи могу безбедно да се врате у своју кућу.
Док је рушен >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << објекат у Мицкијевичевој улици број 7, багер је направио рупу у зиду куће породице Ђоковић. То се догодило још у фебруару. Ђоковићи нису успели да се са инвеститором, фирмом "Igloo invest", договоре о отклањању настале штете и покренули су судски спор.
"Грађевински инвеститор је пробио кашиком багера у дечју собу, услед нестручности и немара. Првог дана су се појавила оштећења. Следећег дана настављају се радови, иако је првог дана изашла и грађевинска инспекција која није зауставила радове. Другог дана долази до оштећења на доњем спрату куће, када је пукао носећи стуб у кући и појавиле су се пукотине на контактном зиду са граничном парцелом. Од тог времена до данас оштећења су све већа", каже Данијела Ђоковић.
Инвеститор тврди да је штета много мања Инвеститор, који је имао дозволу за рушење, не оспорава да је објекат оштећен његовом кривицом, али тврди да је штета много мања од износа који породица Ђоковић потражује. У допису који нам је упутио адвокат инвеститора наводи се:
"Од инвеститора је тражено да, осим санирања оштећеног зида, у виду седам избијених цигала, отклони и друге недостатке на објекту који је стар 60 година и на којем је нелегално надзидан спрат. Тражено је и да купи нови намештај. Договор није постигнут и због тога што није могла да се обезбеди сагласност свих седам сувласника да после санације неће бити других потраживања према инвеститору. Без обзира на судски спор, инвеститор је спреман да преговара о начину санације."
Ђоковићи су ангажовали вештаке који су проценили да је штета 573.000 динара. У тужби су навели да штета на стварима износи додатних 330.000. Инвеститор то оспорава и тражиће од суда ново вештачење. Захтев Ђоковића да се због спора упише забележба на парцели како инвеститор не би добио дозволу да гради, катастар је одбацио, а Ђоковићи су се жалили.
"Од првог дана радова деца више не живе са нама" Грађевинска инспекција је констатовала да постоји оштећење и усмено наложила инвеститору да се придржава мера заштите.
Сви органи којима се ова породица обраћала позивали су се на записник инспекције, наводећи у одговорима да није у њиховој надлежности да се баве овим случајем. Инспекција може да наложи враћање у првобитно стање, али овде је спорно шта је то првобитно стање.
"Остали сувласници са парцеле нису претрпели штету, они нису били ни обавезни да у тужбени захтев уђу, тако да је тужитељ онај само ко је претрпео штету, а то је Крстана Миловановић, која је власник поменуте куће. Од првог дана тих радова деца више не живе са нама, ево већ осми месец. Очекујемо од државе да неко реши наш проблем пре зиме, јер ова кућа са оваквим стањем какво је сада, пролеће дочекати неће", објашњава Данијела Ђоковић.
До сада није издат документ којим се, због безбедности, забрањује боравак у објекту, а без тога Ђоковићи тешко могу очекивати да ће им бити обезбеђен други смештај.
Прво рочиште тек ће се одржати, а спор би могао да потраје годинама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.