Izvor: RTS, 05.Okt.2023, 21:31

Случај Пригожин – ручна граната у авиону и "црни крст" за наследника

Гелери ручне гранате пронађени у телима Јевгенија Пригожина и осталих путника авиона, који се 23. августа срушио код Москве, тврди руски председник Владимир Путин. У ранијим тумачењима удеса помињане противавионске ракете и експлозив. Компанију ће наследити Пригожинов >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << син Павел, који је због улоге у акцијама у Сирији добио "црни крст" "Вагнера".
Јевгениј Пригожин и још девет особа страдали су у авионском удесу који је проузроковала експлозија ручне гранате, рекао је у Сочију руски председник Владимир Путин, саопштавајући резултате двомесечне истраге о паду приватног "ембраера".
"Гелери ручне гранате пронађени су у телима погинулих у удесу... Није било спољних утицаја, што је још раније утврђено", рекао је Путин, одбацујући ранију тезу да је Пригожинов авион срушила руска противваздушна одбрана.
Путинова изјава прва је информација о резултатима истраге пада Пригожиновог "ембраера" код Москве 23. августа, после којег је уследила лавина спекулација о могућим разлозима удеса, што су руске власти назвале "безочним лажима".
Западни медији спекулисали су о пројектилу који је наводно погодио Пригожинов "ембраер", али су такве вести у великој мери замрле када је Пентагон обзнанио да нема индикација да је у том делу Русије дејствовала противваздушна одбрана.
Експлозија у авиону је друга верзија догађаја. На западу се шушкало о подметнутој бомби, а у Русији о нестручном руковању експлозивом и муницијом која се, наводно, налазила у авиону.
Дан пошто је руски председник Владимир Путин описао челника "Вагнера" као талентовану особу која је у животу правила озбиљне грешке, огласио се и лидер Белорусије Александар Лукашенко, кључни човек компликованог и никада до краја разјашњеног договора, после којег је Пригожин окончао побуну и "Марш на Москву".
Убрзо затим, Путин је потписао указ којим се од припадника плаћеничких формација захтева да се закуну на верност Русији.
Наследник, Павел Пригожин Како ствари стоје, империју и приватну војску Јевгенија Пригожина наследиће његов син Павел, који је и раније обављао низ важних улога у компанији "Вагнер", те због акција у Сирији добио "црни крст" – неформално одликовање Пригожинових плаћеника.
Павел Пригожин је у први план доспео пошто су се на друштвеним мрежама појавили наводни фасимили опоруке, којом компанију, чија се вредност процењује на неколико милијарди долара, оставља сину.
Пригожинов син се чини прихватљивијим решењем за плаћенике ове компаније од Путиновог првог избора Андреја Трошева, који, наводно, није најбоље прихваћен у редовима "вагнероваца".
Такође, није јасан ни успех покушаја Кремља да плаћенике на силу прикључе редовним снагама војске на основу Путиновог указа, којим је "вагнеровцима" два дана након пада авиона наложено да се закуну на верност Русији.
Афричка веза Последња акција шефова "Вагнера" била је пут у Африку, где су се састали са представницима Централноафричке Републике, где су посетили припаднике своје формације.
"Дошли су да охрабре своје трупе и затим отишли на друго место у Африци", рекао је саветник председника те државе Фиделе Гуанђика.
Из Малија потиче и последњи снимак Јевгенија Пригожина, који се наоружан сликао у пустињској камуфлажној униформи.
После удеса авиона, кључно питање односи се на будућност "Вагнера", пошто је та организација, активна још од првог украјинског рата 2014. године, остала без комплетног руководства.
У сатима после пада "ембраера", појавиле су се вести да су припадници ове формације почели да напуштају Белорусију и да крећу пут Русије, али је Лукашенко, нешто касније, те информације демантовао, тврдећи да се и даље налазе у белоруским базама.
Једнако је магловита и судбина "вагнероваца" у Африци, односно око 1.500 војника у Малију, неколико стотина у Судану и још неколико јединица раштрканих око кључних налазишта нафте и рудника злата.
На дуже стазе, тешко је прогнозирати шта ће се догодити са "Вагнеровим" операцијама на том континенту, али је готово извесно да ће се плаћеничке формације задржати у Судану и Малију све док тамошње владе плаћају рачуне, те да ће, временом, већина прећи у редове неке друге руске формације тог типа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.