Izvor: RTS, 01.Okt.2023, 11:22

Поплављене школе, аеродром и станице метроа – ванредно стање после обилних пљускова остаје у Њујорку

У Њујорку остаје на снази ванредно стање због поплава које је изазвало олујно невреме. Преплављен је канализациони систем, поремећен рад метроа у најнасељенијем граду у САД, а многе улице претворене су у мала језера. Гувернерка Њујорка Кети Хочул изјавила да су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << поплаве последица климатских промена које вероватно одражавају "нову нормалност".
Многе школе, градски системи метроа, улице и ауто-путеви у Њујорк суу поплављени, док је најмање један терминал на аеродрому Ла Гвардија затворен, преноси Би-Би-Си.

На њујоршком међународном аеродрому Џон Ф. Кенеди забележено је скоро 20 центиметара кише, што је рекордна вредност од 1948. године.
Гувернерка Њујорка Кети Хочул изјавила је да су обилни пљускови који су донели изненадне поплаве у Њујорку последица климатских промена, које вероватно одражавају "нову нормалност".
"Ово је резултат климатских промена. То је, нажалост, оно што морамо да очекујемо као нову нормалу", рекла је Хочул, преноси Ројтерс.
Упозорила је на поплаве опасне по живот и прогласила ванредно стање за Њујорк, Лонг Ајленд и долину Хадсон.
Ванредно још шест дана Хочулова је рекла да ће ванредно стање, које омогућава бржу расподелу ресурса за решавање кризе, остати на снази наредних шест дана.
Поплаве су изазвале велике поремећаје у систему метроа у Њујорку и приградској железничкој линији метроа север, поједине линије метроа су у потпуности обустављене, а многе станице затворене.

Вода је, такође, поплавила 150 од 1.400 школа у Њујорку које су остале отворене, саопштио је школски званичник Њујорка Дејвид Бенкс на конфренцији за новинаре, наводи Си-Ен-Ен.
Нема пријављених смртних случајева или тежих повреда засад повезаних са невременом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.