Izvor: RTS, 21.Sep.2023, 14:42

Линта: Убиства припадника ЈНА на мосту на Корани не смеју бити заборављена

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта нагласио је да је обавеза свих да увек говоре о свирепом злочину над 13 припадника ЈНА који се десио пре тачно 32 године на мосту преко Коране у Краловцу.
Миодраг Линта, који је у Земуну присуствовао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << помену и полагању венаца поводом обележавања 32 године од свирепог злочина над тих 13 крајишких Срба подсетио је у саопштењу да је за њихово убиство одговарао само један човек коме је изречена казна од четири године затвора. 

Припадници хрватских паравојних и полицијских формација су, како је додао, тог 21. септембра 1991. године испред моста на Корани зауставили два војна камиона са припадницима активног и резервног састава ЈНА. 
"Једна група, углавном активних припадника ЈНА, одвезена је у полицију. Друга група од 17 војника, углавном резервиста из кордунашког села Крњак, спровођена је пешице преко Коранског моста", навео је Линта и по да је ликвидација те групе војника почела чим су ступили на мост. 
Линта подсећа да је 13 Срба убијено из аутоматског оружја или клањем док су четворица тешко рањени. 
Страдали су Миле Бабић, Никола Бабић, Васо Бижић, Светозар Гојковић, Божо Козлина, Зоран Комадина, Миленко Лукач, Слободан Миловановић, Миле Пеурача, Небојша Поповић, Милић Савић, Јован Сипић и Милош Срдић. 
Линта подсећа да је за злочин на Коранском мосту осуђен само Михајло Храстов тек 2015. године на, како наглашава, скандалозну малу казну затвора од четири године што представља најдубље понижавање жртава и њихових породица.
Суђење Храстову је, како наглашава, било фарса и трајало је чак 23 године са укупно седам пресуда истом човјеку за исто кривично дело.
Против других људи који су учествовали у ливидацији није ни покренут кривични поступак.
У питању је један од бројних доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и у функцији оправдања мита о Домовинском рату.
Данас је у Земуну, код Споменика палим борцима у ратовима од 1990. до 1999. године одржан помен. Полагању венаца поводом обележавања 32 године од свирепог злочина над 13 крајишких Срба на Коранском мосту у Карловцу присуствовале су и породице жртава, представници више удружења, Кордунаши и њихови пријатељи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.