Izvor: RTS, 21.Sep.2023, 06:04

Мала Госпојина – дан за свадбе и веридбе

Данас се слави Мала Госпојина као успомена на дан када је рођена Пресвета Богородица Марија, у дому Јоакима и Ане у Назарету. За овај велики и важан празник везују се бројна веровања и обичаји.
Богородица је рођена у Назарету, од остарелих и праведних >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << родитеља Јоакима и Ане. По оцу, била је од царског рода Давидовог, по мајци од рода првосвештеничког. 

Ана је као старица родила кћер Марију, по благослову Божјем. Управо је Бог и одредио Марију да буде мајка Исуса Христа, и зато се слави као Пресвета Богородица. 
Доживеће највеће радости и највеће боли, све док и сама, после истека земаљских дана, није отишла у вечну светлост и славу. 
Она је и данас заступница људи пред Творцем, којој се упућују најтоплије молитве. 
Пред њеним чудотворним иконама дешавају се исцељења, а људи у невољи добијају помоћ.
Јесење свадбе у Србији, од давнина, почињале су од Мале Госпојине. 
Земљорадницима је данашњи празник означавао почетак јесењег орања и сетву озимих усева. Приређиване су и разне сточарске свечаности.
Верује се да биље убрано између Велике и Мале Госпојине има посебна лековита својства, као и да јаја из тога периода могу целу годину да остану свежа па се зато остављају за насад, а пилићи излежени у ове дане биће добре носиље. 
Према народном веровању жене данас не би требало да спремају кућу, перу веш и обављају друге сличне послове. Постоји веровање и да на Малу Госпојину ништа не треба радити од послова који се раде рукама.
Многе породице славе Малу Госпојину као своју крсну славу.
Овај дан добар је за свадбе и веридбе. У многим насељима одржавају се сабори, заветине, преславе, молитве и литије.
Када је о празнику ведро, верује се да ће нам се сунце смешити и током јесени, али и зиме.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.