Izvor: RTS, 12.Sep.2023, 14:15

Зашто Ким Џонг Ун путује само својим спорим и тешким оклопним возом

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун до руског лучког града Владивостока, где би требало да се сусретне са председником Русије Владимиром Путином, стигао је својим омиљеним превозним средством – тешким и спорим оклопним возом.
Возови углавном нису >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << омиљено превозно средство светских лидере када путују у званичне посете другим државама, али породица Ким је кроз историју често бирала да се "клацка" спорим и кривудавим пругама.

У складу са дугогодишњом традицијом, Ким Џонг Ун је на путу ка Русији, где ће се састати са Владимиром Путином, провео више од 20 сати путујући око 1.180 километара у композицији са тешком оклопном заштитом коју вуче спора локомотива брзином од око 50 километара на сат.  
За дуго путовање крива је застарела железничка мрежа Северне Кореје, али и Кимов воз који је потпуно оклопљен, од прозора преко зидова до пода, што га штити од метака и експлозива, али и чини веома масивним и тромим.
Композиција је опремљена јуришним оружјем и има хеликоптер за ванредне ситуације. Воз чувају тешко наоружани чланови обезбеђења који проверавају руте и предстојеће станице у потрази за бомбама и другим претњама.
Јужнокорејски дневни лист Чосун Илбо писао је да препознатљиви зелени воз са жутом траком има око 90 вагона. Киму су на располагању конференцијске сале, салони за аудијенцију и спаваће собе са уграђеним сателитским телефонима и телевизијом за брифинге.
Воз је добио име "Таејангхо", што је корејска реч за Сунце – симболична референца на оснивача Северне Кореје Ким Ил Сунга.     
Замена точкова на возу траје неколико сати на граници са Русијом да би одговарали руским шинама.
Ким Ил Сунг започео традицију, Ким Џонг Ил се плашио летења Традицију путовања на дуге стазе возом започео је оснивач земље Ким Ил Сунг – деда Ким Џонг Уна, који је властитим возом путовао до Вијетнама и Источне Европе.
Ким Џонг Ил, отац Ким Џонг Уна, који је Северном Корејом владао од 1994. све до смрти 2011. године, наводно је путовао возом јер се плашио летења авионом и није веровао застарелој флоти из совјетске ере.
На састанак са Путином у Москви 2001. године, Ким Џонг Ил је путовао пуних десет дана.
Породица Ким је веома опрезна у погледу своје безбедности, а путовања у иностранство се сматрају нарочито опасним и ризичним. И то је један од разлога због којих избегавају авионе који на небу могу постати лака мета.
Севернокорејски медији писали су чак да је Ким Џонг Ил умро од срчаног удара док је путовао возом 2011.
Ким Џонг Ун можда не дели очев страх од летења јер је сам летео на неколико путовања приватним млазним авионом руске производње, али када се последњи пут сусрео са Путином 2019. године, такође је стигао возом у Владивосток, где су га руски званичници дочекали традиционално хлебом и сољу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.