Izvor: RTS, 05.Sep.2023, 18:53

Кадети Невена Петровић и Никола Ћитић: Војна академија је испунила сва наша очекивања, спремни смо за прве дужности

У суботу своје школовање завршавају кадети 143. и 144. класе Војне академије и 9. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије. Промоција ће бити организована испред Дома народне скупштине, са почетком у 11 часова. Кадеткиња Невена Петровић и кадет Никола >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ћитић кажу за РТС да је Војна академија испунила сва њихова очекивања, те да су спремни за прве дужности.
У чин потпоручника, први официрски чин, биће промовисано укупно 175 кадета Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије. Војну академију завршава 148 кадета 143. и 144. класе Војне академије, међу којима је 10 кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине и два кадета из Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Медицински факултет ВМА завршава 27 младића и девојака 9. класе Медицинског факултета ВМА.

Кадеткиња Невена Петровић, трећа по рангу у деветој класи Медицинског факултета Војномедицинске академије истиче да је основни разлог њеног уписа на тај факултет био да остане у Србији да ради, прво као лекар опште праксе, а након тога и као специјалиста.
Према њеним речима, када је уписивала факултет, није превише размишљала о томе како ће јој изгледати живот током студирања.
"Али могу да кажем да су очекивања која сам имала од факултета, наравно што се тиче и медицинског, али и војног дела, свакако испуњена", наводи Петровићева.
Наглашава да узбуђење код ње сваким даном све више расте како се промоција преближава.
"Пресрећна сам заправо због свега што се дешава и зато што завршавам. Узбуђење сваким даном све више расте с обзиром на то да нам се промоција приближава. Поносна сам на све што сам до сада постигла и верујем да и моја породица поносна на мене. Наравно, част ми је што ћу бити лекар и официр Војске Србије", истиче Невена.
Поручује да је током школовања доживела много лепих момената, те да ће се најрадије сећати тренутака са обука.
"Пошто смо имали обуке у скијању, вожњи, веслању. Тако да ту настају неке успомене које се памте читавог живота и једноставно некако када су испитни рокови више се посветимо испитима и књизи и науци, а управо су те обуке оно што нас поново зближи, јер испуњавамо заједничке задатке и поново се окупимо", наводи Невена.
Ћитић: Војна академија је испунила сва моја очекивања Кадет Никола Ћитић завршио је смер војно електронско инжењерство и сагласан је да је Војна академија испунила сва његова очекивања.
"Очекивања су, наравно, била велика, посебно због тога што сам ја био на неки начин упућен, јер сам завршио Војну гимназију пре саме Војне академије. Након четворогодишњег школовања на Војној академији, моја очекивања су у потпуности испуњена. Сматрам да смо и моје колеге и ја зрели за прве официрске дужности, да смо оспособљени, да смо стекли одговарајућа знања и вештине. Спреман сам за све обавезе и изазове које са собом носи официрски чин и жељно их ишчекујем након постављања на прву официрску дужност", наводи Ћитић.
Према његовим речима, са највећим изазовом сусрео се на самом почетку школовања, а то је прилогођавање на нови начин живота.
"Након тога они су се тицали самог похађања наставе, полагања испита, као и реализације посебних облика наставе, логоровања, стручних пракси, током којих су се стечена знања теоријска применила у пракси. Оно чега ћу се сећати свакако јесу најлепши тренуци након реализације одређених задатака који су заправо резултат заједничког рада свих кадета", каже Ћитић.
Истиче да су му породица и пријатељи представљали највећу подршку током школовања.
"Они су одувек били један од главних мотива да завршим Војну академију и поносни су на мој одабир да се посветим војној каријери и не сумњам да ће бити поносни у суботу и да ће кући отићи пуни утисака", закључио је Ћитић.
Деветак: Добијамо најмлађу генерацију спремну да стане на бранику отаџбине Пуковник доцент др Саша Деветак, начелник Департмана друштвено-хуманистичких наука, наводи да ће промоција, војна свечаност почети у суботу у 11 часова, те позива грађане да испрате ову војну свечаност.
"Традиционално кадети завршних година се промовишу у чин потпоручника, први официрски чин, читањем указа председника Републике. То је њима веома значајно, поготово што ће испред највишег државног и војног руководства, испред Дома народне скупштине, у нашем главном граду бити организована ова свечаност. То њих посебно мотивише за даље њихово радно ангажовање. Наравно, јавност има могућност да то прати непосредним присуством или преко малих екрана, захваљујући вашем и нашем Јавном сервису Србије", каже Деветак.
Указује да војна свечаност обухвата дочек председника Републике, дочек заставе Републике Србије, интонирање химне Републике Србије.
"Након тога ће бити читање указа председника Републике Србије о произвођењу у чин потпоручника, додела сабљи најуспешнијим потпоручницима, традиционалан дефиле потпоручника и кадета осталих година школовања на Војној Академији и Медицинском факултету, атрактиван летачки програм и наравно културно-уметнички програм", каже Деветак.
Цело гостовање Невене Петровић, Николе Ћитића и Саше Деветкау Јутарњем програму РТС-а погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.