Izvor: RTS, 04.Sep.2023, 20:05

АСЕАН као епицентар раста – шта је Србија добила уговором о пријатељству

Србија је од данас званично пријатељ Савеза држава Југоисточне Азије. Приступање уговору о пријатељству и сарадњи обележено је у Џакарти, седишту организације. Министар спољних послова Ивица Дачић уговор оцењује као важан корак за јачање позиције Србије у том >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << делу света, али и очување територијалног интегритета и суверенитета.
Оно што је Европска унија на Старом континенту, у Азији је АСЕАН – Савез држава Југоисточне Азије. Због великих разлика држава које окупља, прогнозе му нису давале шансе за дуговечност. Ипак, за више за више од пола века постојања, уз 10 чланица, бележи сарадњу са државама које су далеко од региона у чијим се границама простире.

Ретно Марсуди, министарка спољних послова Индонезије каже да уговори о пријатељству и сарадњи треба да уједине АСЕАН и партнере, да оснаже практичну сарадњу и заједничку борбу против глобалних изазова попут климатских промена, набавке хране, енергетске безбедности, организованог криминала.
"Морамо да осигурамо да АСЕАН буде важан фактор и да постане епицентар раста", додаје Марсуди.
АСЕАН расте и по броју пријатеља. Услов за Уговор о пријатељству и сарадњи је позитиван глас свих 10 чланица, на шта је Србија чекала пуних десет година.
Свечаном церемонијом у Џакарти, званично је постала 52. пријатељ организације.
"Између осталог, све велике силе су приступиле уговору, укључујући САД, Русију, па чак и ЕУ као организацију. Ми смо каскали за нечим што су други одавно урадили. Од 10 држава шест није признало Косово, а ја мислим да су неки признали, јер ми нисмо били присутни у региону", истиче министар спољних послова Ивица Дачић.
О важности региона говори и податак да чланице АСЕАН-а броје 650 милиона становника, више него цела Европска унија.
Да су једна држава, биле би шеста економија света, а очекује се да до 2030. заузму четврто место.
Дачић не занемарује економску сарадњу, али приоритет даје политичкој Робна размена Србије и АСЕАН-а прошле године износила је око 700 милиона евра, а министар спољних послова верује да ће премашити милијарду.
Дачић не занемарује економску сарадњу, али приоритет даје политичкој. Наводи да позицији Србије према рату Украјини одговара позиција АСЕАН-а.
"Све ове земље су осудиле кршење територијалног интегритета Украјине, али већина тих земаља није увела санкције Руској Федерацији. Једноставно имају неке своје интересе и поглед на свет и сви су овде присутни на самиту АСЕАН-а. Веома често долазе председници Америке, Русије, Кине. Зато мислим да је Србија много овим добила. Први пут смо присутни и бићемо стално присутни на оваквом догађају", оцењује Дачић.
Своје присуство данас су потписима пријатељских уговора, уз Србију, обезбедили Кувајт и Панама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.