Izvor: RTS, 03.Sep.2023, 19:43

Дачић допутовао у Џакарту, учествује на самиту АСЕАН

Министар спољних послова Ивица Дачић допутовао је вечерас око поноћи, по локалном времену, у Џакарту, где се одржава самит Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН).
Ивица Дачић ће сутра, према званичном програму посете, потписати инструмент >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << о приступању Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоситочној Азији, а имаће и бројне билатералне састанке.
Шеф српске дипломатије састаће се са министрима спољних послова Сингапура Вивијаном Белакришнаном, Малезије др Замби Адулом Кадиром, Камбоџе Сок Ченда Софеом, Вијетнама До Хуанг Виетом, као и са генералним секретаром АСЕАН-а Каом Кимом Хоурном.
Државе чланице Асоцијације земаља Југоисточне Азије једногласно су у јулу ове године одобриле приступни захтев Србије Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији, а чланице те организације су Индонезија, Филипини, Малезија, Сингапур, Тајланд, Камбоџа, Лаос, Вијетнам, Брунеј Дарусалам и Мјанмар.
Приступ том уговору отвара могућности Србији за ближи дијалог, сарадњу и укључивање у различите мреже и платформе АСЕАН-а, али и доприноси промовисању суштинске сарадње у економским и социокултурним областима Србије са тим блоком.
Најважније области сарадње АСЕАН-а са државама потписницама Уговора о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији су, између осталих, економска сарадња, образовање и развој међуљудских контаката, наука, технологија и иновације и одрживи развој, док са појединим државама АСЕАН развија сарадњу и у другим специфичним областима сарадње.
Србија је формални захтев за приступање Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији упутила 2013. године. Међу државама потписницама Уговора налазе се и Кина, Индија, Јапан, Пакистан, Русија, Француска, САД, Канада, Турска, ЕУ и Велика Британија.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић учествоваће на 43. Самиту Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) у Џакарти, у периоду од 4. до 5. септембра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.