Izvor: RTS, 01.Sep.2023, 17:26

Амбасадор Перишић: Стање у Габону се стабилизује, држављани Србије нису тражили да се евакуишу

Ситуација у Габону је мирна, а нико од тридесетак наших грађана у тој земљи није тражио евакуацију, рекао је за Радио Београд 1 амбасадор Србије у Анголи Милош Перишић који је задужен за Габон на нерезидентној основи. Истиче да се стање стабилизује, да је враћен интернет, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << као и да су поново омогућени и домаћи летови. Продавнице су отворене, бензина на бензинским пумпама има и људи се нормално крећу, каже амбасадор Перишић.
У раним јутарњим часовима у среду габонска војска је на националној телевизији саопштила да је преузела власт у земљи, да су институције распуштене, а границе затворене.
Убрзо потом објављено је и да је председник Али Бонго, којем је претходно потврђен нови мандат, у кућном притвору и да је за транзиционог вођу именован генерал Брис Олиги Нгуема.

Амбасада Србије на нерезидентној основи покрива и Републику Габон и у редовном и свакодневном је контакту са нашом дијаспором у Габону, са почасним конзулом Габона у Србији, госпођом Момиром Радуновић која је тренутно у Габону, али и у директном контакту са нашим грађанима, каже амбасадор Милош Перишић.
"Ситуација је мирна. Иде ка стабилизацији, враћен је интернет, од данас су поново омогућени и домаћи летови. Продавнице су отворене, бензина на бензинским пумпама има, људи се нормално крећу, у оквиру полицијског часа од 18.00 до 6.00, само су спољне границе затворене", објашњава Перишић.
Држављани Србије не планирају да се евакуишу Како истиче, нико од наших грађана није изразио жељу да се евакуише, а и Европска унија је јуче објавила да се не планира евакуација, с обзиром на то да нема, бар за сада, наговештаја да ће доћи до неких непредвиђених ситуација и немира.
"Пратимо ситуацију, а према нашим подацима, којима располажемо, тренутно у Габону има тридесетак држављана Републике Србије који живе и раде у Габону. Они су у Либрвилу, у Луцији, у Порт Жентилу, и имамо једну породицу у Франсвилу, што је на истоку земље, близу границе са Републиком Конго. Чули смо се са њима, сви су они добро", навео је Перишић.
Данас је објављен нови декрет прелазне владе да се домаћи летови обнављају. Очекује се да и међународни саобраћај убрзо буде успостављен и дат је налог свим државним институцијама, да се нормализује њихов рад.
"Уколико дође до неких непредвиђених или тежих околности, ми смо у контакту са министарством спољних послова у Габону са којим имамо јако добре контакте и сарадњу, као и са амбасадама других пријатељских земаља, па ћемо уколико буде било потребе, приступити евакуацији", објаснио је Перишић. 
Пријатељски односи Габона и Србије Амбасадор Перишић наводи да су Афричка унија и Економска заједница земаља Централне Африке, која има средиште у Либрвилу, осудиле пуч и позвали су на смиривање тензија и повратак у нормално уставно стање.
"Недавни државни удари су се догађали у западној Африци, а Габон је прва земља Централне Африке у којој се то десило. Када говоримо о односима са Србијом, Габон је изузетно пријатељска земља. Имамо наше фирме које тамо раде. Бивша Југославија је била једна од првих која је признала њену независност. Ове године обележавамо 50 година од успостављања дипломатских односа", подсећа Перишић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.