Izvor: RTS, 30.Avg.2023, 06:02

Ракетни напад на Кијев; Москва: Оборено више дронова изнад Русије

Рат у Украјини – 553. дан. Украјински дронови покушали су јутрос да нападну пет региона у централној Русији и Псковску област на северозападу земље, али није било повређених, саопштило је руско Министарство одбране. У Пскову је напад изазвао пожар на градском аеродрому >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и оштећено је више војно-транспортних авиона. Неколико зграда је запаљено и две особе су погинуле у руском нападу на Кијев, саопштио је градоначелник украјинске престонице Виталиј Кличко.
Жестоке борбе воде се око Бахмута и Лимана. Украјинска војска саопштила је да наставља офанзивне операције у правцу Мелитопоља, града на југоистоку земље, који је под руском контролом.

Шеф украјинске Државне службе за специјалне комуникације Јуриј Шчихол, међутим, навео је да Кијев у просеку губи око 40 до 45 извиђачких дронова дневно.
Шчихол, ипак, тврди да је засад уговорена куповина 22.000 јуришних дронова, од којих им је 15.000 беспилотних летелица већ испоручено.
Савезници, истовремено, настављају да наоружавају Украјину. Вашингтон је објавио да нови пакет, вредан око 250 милиона долара, укључује и муницију за ракетне системе ХИМАРС. Јужна Кореја је навела да је обезбедила Кијеву скоро 400 милиона долара за наредну годину.
У међувремену, Уницеф је саопштио да је више од 1.300 школа потпуно уништено од почетка рата у областима Украјине под контролом Кијева, као и да само трећина ђака похађа пуну наставу.
Са друге стране, руска војска саопштила је да је одбила украјинске нападе беспилотним летелицима изнад руских региона Туле и Белгорода, као и изнад Црног мора.
За то време, у тишини, у Санкт Петербургу сахрањен је оснивач приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин, који је погинуо прошле недеље у паду авиона недалеко од Москве.
Из Кремља је потврђено да руски председник Владимир Путин није присуствовао сахрани Пригожина, на којој је била породица, као и најближи пријатељи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.