Izvor: RTS, 25.Avg.2023, 10:49

Атић: Рок за напуштање зграда у Косовској Митровици померен за две недеље

Рок за напуштање објеката у насељу Бошњачка Махала у коме су смештене канцеларије Канцеларије за Косово и Метохију, Покрајинског фонда за пензијско и инвалидско осигурање и Косовско-митровачког управног округа продужен је за две недеље, рекао је за РТК такозвани >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << градоначелник Северне Митровице Ерден Атић.
Председник општине Северна Митровица Ерден Атић изјавио је да је рок службеницима српских институција за напуштање зграде у Бошњачкој махали померен за две недеље.

Атић је медијима на албанском рекао да је општински инспекторат првобитно тражио да се објекат ослободи у року од три дана, а који је истекао данас.
У згради општине у северном делу Митровице није било званичника да извештачу РТС-а потврде ове наводе, нити је у згради био председник општине Ерден Атић.
Службеници Канцеларије за КиМ, Службе Дирекције Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Косовскомитровачког управног округа и Центра за социјални рад Вучитрн у насељу Бошњачка махала, јутрос су стигли на своја радна места и не намеравају да напусте канцеларије у којима раде деценију и више.
Испред граде у којој раде службеници институција владе Србије окупило се више новинара и сниматеља очекујући евентуалну акцију општинских инспектора и полиције.
У згради у којој је до рата био Војни одсек сада је у четири службе 40 запослених. Пружају услуге за неколико десетина хиљада корисника у српским срединама на северу, али и на југу.
Одлука локалне власти у Северној Митровици да службеници српских институција напусте зграду у којој годинама раде, Европска унија доживљава као супротну опредељењу Приштине да деескалира ситуацију на северу Косова и Метохије.
Портпарол Европске уније Петер Стано рекао је у четвртак да је Брисел забринут због недавних одлука администрације општине Северна Митровица, за које је рекао да утичу на безбедносну ситуацију.
Српска листа је пре два дана, обавестила међународну заједницу да су, како наводе, представници нелегитимног "Куртијевог градоначелника" поново ушли у зграду у којој се налазе просторије Канцеларије за Косово и Метохију, Службе Дирекције Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Косовскомитровачког управног округа и Центра за социјални рад Вучитрн у насељу Бошњачка махала, у Косовској Митровици.
“Приликом упада запослени ових установа су обавештени да морају да напусте своја радна места и да се иселе из зграде у року од три дана”, навела је Српска листа у саопштењу.
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да је Ерден Атић, по директном налогу Аљбина Куртија, послао своје представнике у ову зграду и ултиматумом директно угрозио егзистенцију и право на рад за око 40 запослених, који, истиче, пружају услуге, како Србима, тако и Албанцима, Бошњацима, Горанцима, Ромима…

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.