Izvor: RTS, 23.Avg.2023, 20:40

Договор о проширењу Брикса — много буке ни око чега или нови светски поредак у настајању

Другог дана Самита у Јужној Африци чланице Брикса договориле су се о проширењу групације, која за сада окупља Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку. То је потврдила шефица дипломатије домаћина Наледи Пандор. Чланице се залажу за већу употребу националних валута >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у међусобној размени и успостављање, како се наводи, праведнијег поретка у којем би се глас земаља у развоју јасније чуо.
Другог дана Самита у Јоханесбургу пао је договор - Брикс ће се ширити. Лидери су се усагласили око механизама за разматрање пријема нових чланица. Џин петорке растућих економија - Кина се најгласније залаже за проширење групације коју види као пандан Групи 7 најразвијенијих држава.

"Морамо добро да искористимо сарадњу Брикс плус и убрзамо процес ширења. Пустите да се више земаља придружи породици Брикса, удружите мудрост и скупите снагу да глобално управљање учинимо праведнијим и разумнијим. Да дамо пуну улогу Новој развојној банци и промовишемо реформу међународног финансијског и монетарног система и побољшамо заступљеност и глас земаља у развоју,“ рекао је кинески предедник Си Ђинпинг.
За сада без прецизирања ко би могао да постане нови члан Споразум о проширењу отвара пут десетинама заинтересованих. За сада без прецизирања ко би, од више од двадесет држава, које су и формално поднеле захтев, могао да постане следећа чланица. Само нагађање да би могло да их буде и пет.
Усвојени документ поставља смернице и принципе приступања. На њима су, тумачи се, на првом месту инсистирали Бразил и Индија.
"Индија у потпуности подржава проширење чланства у Бриксу и поздрављамо напредак у томе на основу консензуса. Током 2016. године, током индијског председавања, дефинисали смо Брикс као групу која гради одговорна, инклузивна и колективна решења. Седам година касније, можемо рећи –Брикс ће рушити баријере, ревитализовати економију, инспирисати иновације, стварати могућности и обликовати будућност", каже премијер Индије Наренда Моди.
Док је Русија под тешким санкцијама Запада, а њен председник због потернице Међународног кривичног суда Самиту не присуствује лично, Путин се у видео обраћању заложио за изградњу мултиполарног светског поретка. Брикс је, каже, на путу да испуни тежње већине светске популације.
"Промовишемо даљу реализацију стратегије економског партнерства Брикса до 2025. године и развој нових дугорочних мапа пута сарадње. Један од њих је јачање улоге наших земаља у међународном валутном и фискалном систему, развој међубанкарске сарадње, проширење употребе националне валуте", наводи руски председник.
Без повеље и седишта, али са Новом развојном банком Без повеље и сталног седишта, Брикс се, оцењују познаваоци, не може назвати институционализованим.
Међутим, ту је Нова развојна банка, која је, додуше, од оснивања кредитирала тек једну трећину вредности годишњег износа Светске банке.
Али чланице имају амбицију да то промене. Постепено. У наредне три године размена у националним валутама требало би да достигне 30 процената.
"Стварање валуте за трговинске и инвестиционе трансакције између чланица Брикса повећава наше могућности плаћања и смањује нашу рањивост", сматра председник Бразила Луиз Инасио Лула Да Силва.
Много буке ни око чега или нови светски поредак у настајању Много буке ни око чега или нови светски поредак у настајању. Између тих крајности крећу се оцене Самита у Јоханесбургу.
Брикс, тумачи се, обележава прелазак на нови систем међународних односа у којем све више незападних земаља жели да учествује. На то је утицала активнија спољна политика Кине, али и улазак Африке у светску арену.
"Забринути смо што се глобални финансијски и платни системи све више користе као инструменти геополитичког оспоравања. Глобални економски опоравак се ослања на предвидљиве глобалне системе плаћања и несметано функционисање банкарства, ланаца снабдевања, трговине, туризма, као и финансијских токова. Наставићемо разговоре о практичним мерама за олакшавање трговине и инвестиционих токова кроз повећану употребу локалних валута", истиче председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоза.
За сада, петорка Брикса чини око 42 одсто светске популације, више од четвртине глобалног бруто домаћег производа и готово петину међународне трговине.
И заједно имају око 14 одсто гласачке моћи у финансијским институцијама са седиштем у Вашингтону - Међународном монетарном фонду и у Светској банци.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.