Izvor: RTS, 22.Avg.2023, 06:09

Коронавирус није историја, али "пирола" није разлог за панику

Након ковида, брине свака вест о расту броја заражених и мутацијама коронавируса. Тако је и последњих дана јер су се појавиле информације о новој варијанти коју је Светска здравствена организација означила као "варијанту под надзором", а у јавности се помиње под >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << именом "пирола".
Ако сте мислили да је корона историја, погрешили сте! Ту је, али нема места паници, поручују стручњаци.

"Пар пацијената је било позитивно на ковид, што је повећан број у односу на претходни период јер их није било ни ти пар. Симптоми углавном крећу са болом у грлу и пар дана малаксалости са сувим кашље, слични као и код оних са респираторним инфекцијама. Претпостављамо да су инцицијални вируси заједно са ковидом, да се то помешало", истиче докторка Маријана Мандић Ристић, начелница Опште медицине у Дому здравља Врачар.
Докторка Снежана Рсовац, пулмолог у Дечјој клиници у Тиршовој, каже да се деца спорадично јављају са клиничком сликом сличној прехлади.
"Ми нисмо још увек добили обавештење да је детектована ‘пирола’ код нас. Има омикрона и тих подсојева омикрона. Па и ово је неки од подсојева. Нико од деце није имао тежу клиничку форму", наводи Рсовац.
"Брзо ће се реаговати у случају повећања броја пацијената" Дoкторка Весна Миољевић, епидемиолог, истиче да тренутно нема разлога ни за какву превелику бригу ни панику.
"Свакако, ми као земља пратимо све што се дешава и информације које прослеђује СЗО и ЦДЦ. Имамо све планове спремне, брзо ће се реаговати у случају неког повећања броја пацијената", наглашава докторка Миољевић.
Има више од 30 мутација, а до сада је "пирола" регистрована у Америци, Великој Британији, Данској и Израелу.
"За ову варијанту која је откривена у фебруару, нешто се више зна - да има више мутација, али још увек нема доказа да она изазива обољења која се брже и лакше преносе са човека на човека или да изазива теже клиничке слике и хоспитализацију. За ову нову варијанту, то је тек неколико дана, још увек се ништа не зна прецизно", објашњава докторка Миољевић.
Правила смо давно научили - прање руку, са кијавицом и температуром никако на посао. Ако морате у гужву, носите маску.
У протеклих седам дана у нашој земљи, од 4.116 тестираних на ковид позитивно је било 420 особа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.