Izvor: RTS, 21.Avg.2023, 23:51

Одбачен предлог хунте у Нигеру да одржи изборе у року од три године

Економска заједница западноафричких држава (Ековас) одбацила је предлог војне хунте у Нигеру да одржи изборе у року од три године.
Комесар Ековаса Абдел-Фатау Муса рекао је за Ројтерс да став блока остаје јасан, а то је да изабрани председник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Нигера Мухамед Базум треба да буде враћен на власт без предуслова, као и уставни поредак без даљег одлагања.

Муса је истакао да се разматра да ли ће Ековас послати још једну мисију за посредовање у Нигер.
Ековас и међународна заједница траже дипломатска решења за пуч у Нигеру који је извршен 26. јула, али након што је неколико предлога за дијалог одбијено, блок западноафричких држава саопштио је да је активирао регионалне снаге које су спремне за распоређивање, уколико преговори не успеју.
Војна хунта у Нигеру пристала је у суботу да се састане са делегацијом Ековаса у главном граду Нијамеју.
У телевизијском обрацању нацији у суботу увече, вођа хунте генерал Абдурахман Тијани рекао је да су вође пуча отворене за дијалог.
Али Тијани је такође рекао да ће се хунта консултовати о транзицији у демократију у року од три године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.