Izvor: RTS, 21.Avg.2023, 13:05

Суд БиХ вратио оптужницу против Додика и Лукића на дораду

Суд Босне и Херцеговине, вратио је Тужилаштву на дораду оптужницу против Милорада Додика, председника Републике Српске и Милоша Лукића, в.д директора Службеног гласника РС, преносе Независне новине. Додик је поручио да враћање оптужнице за њега показује колико >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је несређено стање у Тужилаштву и Суду БиХ.
Оптужница је враћена јер, како наводи суд, Тужилаштво БиХ није прецизирало које је кривично дело почињено те каква је веза између онога за шта се терети Милорад Додик и онога за шта се терети Милош Лукић.

"Обзиром да је осумњиченима стављен облик одговорности – саизвршилаштво. Потребно је исто у чињеничном опису предметне оптужнице и навести односно описати, посебно у односу на другоосумњиченог у узрочнопосљедичној вези са радњама провосумњиченог", наведено је између осталог у одлуци Суда БиХ.
Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Додика и Лукића због неизвршавања одлука високог представника у БиХ, подсећа портал Независне новине.
Додик: Хоће ли неко позвати тужиоца на одговорност Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да за њега враћање оптужнице на дораду показује колик је несређено стање у Тужилаштву и Суду БиХ, преноси РТРС.
Навео је да је очигледно да је тужилац неодговоран.
"Зар није то довољно да неко позове на одговорност тужиоца?", упитао је Додик и истакао да је већина тужилаца одбила да ради на том случају.
"И све говори да је ово снажно "паковање", оценио је Додик на конференцији за новинаре.
Додао је да нигде у свету нема да неко каже да идете у затвор ако не поштујете "високог представника".
"Враћање оптужнице говори о кредибилитету Суда и Тужилаштва" Жељка Цвијановић, српски члан Председништва, рекла је да "цурење информација" и враћање оптужнице на дораду против Додика и Лукића, говори о кредибилитету Суда и Тужилаштва БиХ.
Подвукла је да је оптужница класичан политички прогон неистомишљеника.
"Како је могуће да медији добијају информације него стране у одређеним случаејвима? То говори о кредибилитету тих институција", истакла је Цвијановићева на конференцији за новинаре.
Поручила је да је Република Српска стабилна.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.