Izvor: RTS, 20.Avg.2023, 06:05

Зеленски затражио од Шведске борбене авионе "грипен"; Медведев: Губитак Запада у Украјини неизбежан

Рат у Украјини – 543. дан. Председник Русије Владимир Путин одржао је састанак на командном месту руских снага. Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да се са Шведском воде разговори о могућности да Кијев добије борбене авионе "грипен". Позива свет да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << се "супротстави руском терору" и поручује да је чланство Украјине у ЕУ један од кључних темеља безбедности Европе. Председник САД Џозеф Бајден оценио је да се последице рата у Украјини осећају далеко изван Европе.
Украјина је оптужила Москву за напад на трг у граду Чернигов на северу Украјине, у којем је, како тврде, погинуло седам особа, а 117 повређено. 
Украјински председник Володимир Зеленски осудио је напад, позивајући свет да се "супротстави руском терору", након што је пријављени ракетни удар.
Поручује да је чланство Украјине у ЕУ један од кључних темеља безбедности Европе. Наводи да се са Шведском воде разговори о могућности да Кијев добије борбене авионе "грипен".
Москва је, са друге стране, оптужила Кијев за напад на Доњецк и Горловку. Тврди да је украјински дрон погодио аеродром у Новгородској области, те да је руски ПВО поново оборио украјинску ракету С-200 над Кримом. Поручује да за сада нема изгледа за преговоре Русије и Запада о Украјини.
Председник Русије Владимир Путин одржао је састанак на командном месту у Ростову на Дону.
Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев изјавио је да ће се западне власти променити, да ће се њихове елите уморити и да ће молити за преговоре и замрзавање сукоба у Украјини. Сматра да је губитак Запада у Украјини неизбежан.
Амерички председник Џо Бајден изјавио је да се последице рата у Украјини осећају далеко изван Европе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.