Izvor: RTS, 06.Avg.2023, 08:05

Нове олује поподне у Словенији, повећан ризик од клизишта, расте водостај Муре

Метеоролози најављују нове олује у Словенији за данас поподне, док се у већем делу земље отклањају последице поплава, уз повећан ризик од активирања клизишта. У Чрној на Корошкем су из предострожности касно синоћ евакуисани становници дуж слива реке Меже, као и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << раније мештани општине Чреншовци због раста водостаја те реке, преноси РТ Словеније.
Мура је синоћ код Доње Бистрице у општини Чреншовци пробила заштитни насип, због чега су надлежни евакуисали 500 мештана. Мура тренутно има други највећи проток у историји, 1.350 кубних метара у секунди, који ће трајати још најмање 24 сата, с обзиром да ниво реке код Граца у Аустрији све више расте.

Словеначки хидролози предвиђају да ће ниво река у већем делу земље постепено опадати и тако ће се смањивати поплављена подручја осим у доњем току Саве, Драве и Муре.
Међутим, током невремена не искључује се могућност раста водостаја мањих бујичних река, посебно у западној и централној Словенији.
Због поплава су затворени многи путеви у северном Приморју, Корушкој, Штајерском, Засавју и Централној Словенији, а услови на терену се стално мењају.
Због опасности од лавине у Чрној на Корошкем касно синоћ су из предострожности евакуисани становници дуж слива реке Меже, у Корошкој Бели.
Начелник општинске Цивилне заштите Игор Арха потврдио је да су клизиште Урбас у суботу прегледали геолози користећи и дрон, али нису могли да донесу коначну одлуку о евакуацији с тог подручја.
Клизишта угрожавају, између осталих, подручје Словењ Градца, Велења и Шкофје Локе. Спасилачке екипе ће покушати да се пробију до још неприступачних места и засеока, наставиће се рад на успостављању путне везе и друге инфраструктуре.
Поједини делови без струје
Због уништене инфраструктуре поједини делови земље и даље су без струје, па ће један од главних приоритета надлежних служби бити испорука агрегата којих, према речима надлежних, има довољно.
"Тренутно у многим местима и даље пада умерена киша, стигао је нови олујни талас који ће бити краткотрајнији. Ујутро ће падавине накратко престати, али поподне се очекују интензивнији пљускови чак и мањи град и удари ветра", рекао је јутрос за Вал 202 метеоролог Блаж Штер.
Према његовим речима, олујни талас захватиће већи део Словеније, а интензитет падавина ће варирати од места до места. Реке Крка и Сава у Брежишким су у опадању, а тамо се више не очекује погоршање ситуације.
Премијер Словеније Роберт Голоб изјавио је у суботу да се Словенија суочила са најгором природном катастрофом у својој новијој историји и да је штета која је нанета незамислива и "вероватно већа од пола милијарде евра".
Сава код НЕ Кршко има проток и ниво нижи од критеријума ванредног догађаја, а трендови указују на да ће се проток и ниво Саве даље смањивати, саопштено је из НЕК, пренео Радио Слободна Европа.
Наглашено је да нуклеарна безбедност није била угрожена током протеклих олуја и ванредних догађаја.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.