Izvor: RTS, 03.Avg.2023, 17:28

Вучић у Српцу: Све већи притисци на Србију и Републику Српску, не одричемо се свога рода

Исти смо народ само са две стране Дрине, наше је да се не тражећи ништа туђе, поштујући интегритет БиХ, не одрекнемо свога рода, заједничког писма и вере, поручио је председник Србије Александар Вучић у Српцу. Истиче да је стратешки интерес српског народа и у Србији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и у РС да се чува мир. За Српску важно да је Србија не оставља саму ни у данима пуним изазовима, каже председник РС Милорад Додик.
Председник Србије Александар Вучић рекао је да су све тежи притисци на Србију и Републику Српску, те да се Србија никада неће одрећи свог народа у Републици Српској и да ће наставити економски да јој помаже.
Вучић је, током посете Републици Српској, заједно са председником РС Милорадом Додиком обишао новоизграђени вртић "Србија" у општини Србац и том приликом рекао да Срби у Србији и у РС морају бити једни уз друге.
"Један смо народ, исти смо народ само са две стране Дрине. То су нам радили деценијама трудећи се да од једног народа направе два народа. Наше је да не тражећи ништа туђе, поштујући интегритет БиХ, поштујући све што хоће, али оно што нећемо да се одрекнемо никада је да припадамо истом роду, да имамо исти српски језик, исто српско ћирилично писмо, исту веру, и на крају крајева да морамо да будемо једни уз друге увек", поручио је председник.
Истакао је да је поносан што у Српцу могу да покажу нешто мало што је Србија ту радила и уложила, али да је са руководством РС имао не лаке, дуге, отворене и искрене разговоре.
"Није нам лака ни једноставна ситуација, ни за кога, због све тежих притисака како на Србију тако и РС, због све теже ситуације у Украјини. Оно што је важно да знају људи у РС да ће Србија увек да поштује међународно јавно право, али се никада неће заборавити, нити одрећи свог народа. Никада више неће бити блокада на Дрини, никада више неће бити склањања главе у страну када се говори о положају нашег народа и борићемо се. Борићемо се да будемо своји на своме, да опстанемо, да сачувамо своје име и презиме не дирајући никога", рекао је Вучић.
Додао је да економска ситуација, у условима ратних сукоба у Украјини, уз све политичке притиске, није једноставна.
"Даћемо још значајнију економску подршку у будућности РС, јер знамо да ће бити главни удари да се покаже да РС не може да опстане, те да је потребно да неко други, споља велики, да не знам шта учини како бисмо морали да молимо и да при томе чинимо велике политичке уступке. У складу са тиме, Србија ће увек помагати свом народу и РС", рекао је председник Србије.
Стратешки интерес да се чува мир Вучић је нагласио и да је стратешки интерес за српски народ у Србији и Српској да се чува мир, јер нису лака времена пред нама.
"Тешка је ситуација у свету, има пуно политичких проблема. Србија свакој општини у Српској и у четири општине где су Срби већина у Федерацији БиХ, свуда је нешто направила и у радила. Негде више а негде мање, али свуда постоји макар један пројекат који смо ми подржали", рекао је Вучић.
Додао је да је патријарх замолио да се за Српску уради све што може, а да и у тешким временима ништа није стало. Нагласио је да српски народ у Републици Српској зна да ако нико други не буде ту за њих, Србија ће увек морати да буде ту.
Председник каже и да нема ништа против тога ако неки други хоће у Србији да помажу Бошњаке.
"Ми смо радосни да они своје објекте називају 'БиХ', да их називају 'Хрватска'. Само нека улажу у Србију, сви су добродошли. А ми ћемо наставити да улажемо у РС и нико не може да нас спречи у томе, и нико не може да нас спречи да, поштујући БиХ, увек волимо РС", истакао је Вучић и захвалио грађанима Српца на величанственом дочеку.
"Нећемо окретати леђа РС, предстоје важни политички разговори" Председник је изјавио је да ће Србија поштовати територијални интегритет БиХ, али не може, нема права, не сме и неће да окрене леђа Републици Српској.
"Сутра ћемо о томе говорити кроз закључке највиших органа, институција и тела Републике Србије говорити да Србија увек поштује теријаторијални интегритет БиХ, али да у тешким тренуцима спољних притисака не може, нема права и не сме и неће да окрене леђа РС, без обзира што знамо, ако хоћете да будем сасвим поштен, да је то терет на леђима Републици Србији", рекао је Вучић у изјави новинарима након обиласка новог вртића у Српцу у РС.
Додао је да је то што је рекао само формално тачно, али логички је бесмислено, јер не разуме како би Србија могла да се понаша као сви други према РС. Поручио је да за сутра предстоје важни политички разговори, по први пут одлазак на Петровачку цесту, обележавање “Олује“.
Упитан да прокоментарише предстојећу комеморацију на Петровачкој цести, он је рекао да се данас у Србији води озбиљна и одговорна политика.
"Тако се некада у Србији водила политика, без помена за 'Олују', љутиће се Хрвати. Немој о ратним злочинима, љутиће се неко, немој да кажемо да је неко убијао нашу децу, пусти то. Али зато њима да испоручимо све што можемо. У Србији се сада води озбиљна и одговорна државна политика“, поручио је Вучић.
Вучић је поручио и да су санкције које су САД увеле Милроаду Додику и другим званичницима Српске озбиљни притисци и проблем.
“'То не престаје преко ноћи, то су велики финансијски и економски притисци, а народ чека да добије све што му припада и брига их за притиске. Људи оду на одмор, а када се врате хоће плату. Не питају каква решења проналазите, а ми то морамо да радимо, иако наравно није лако“, рекао је Вучић.
Додик: Србија не оставља Српску ни у данима пуним изазова Председник Републике Српске Милорад Додик је у Српцу изразио захвалност Републици Србији и њеном руководству што осећају и помажу Републику Српску.
"Нама је та подршка важна и због материјалних средстава и због осећаја да помоћ долази из Србије", рекао је Додик и нагласио да им је у неким тренуцима важнији осећај подршке.
Додик је Вучићу захвалио на подршци и пројектима које Србија реализује у Српској и што ће захваљујући иницијативи коју је Вучић покренуо, у свакој општини у РС имати један од пројеката који ће омогућити видљиво присуство Србије.
"Драго ми је што овде у Српцу правимо вртић и треба да га завршимо. То ће бити нешто што ће остати стално и нешто најбоље што можемо понудити деци, васпитачима и родитељима. То је нешто иза чега стоје Србија и Република Српска", рекао је Додик.
Према његовим речима, опремање вртића ће бити завршено за 60 дана, када стигне опрема.
Стално присуство Србије омугућава да смо заједно, рекао је Додик  и напоменуо да је ово први пут да председник Србије борави два дана у РС.
"У свим изазовима и проблемима, који постоје у сваком дану, није заборављена Република Српска и то је највећа и најважнија вест за нас", рекао је Додик и нагласио да Србија и РС настављају даље да раде и граде.
Додао је и да има много изазова у којима Србија и РС стоје заједно, али да ће се то решити.
Србија уложила више од милијарду евра На основу споразума о специјалним и параленим везама, Србија је од 2014. године уложила у Српску више од милијарду евра.
Нови објекат вртића у Српцу биће један од најмодернијих у овом делу Европе и простираће се на 1.687 квадратних метра. У изградњу вртића средства су уложиле заједно Србија и Република Српска, око 2,1 милиона конвертибилних марака (1,07 милиона евра).
Налази се иза зграде Основног суда, у њему ће моћи да борави око 200 деце у једној смени, а имаће и играонице, зелене површине, кухињу и друге неопходне садржаје.
Ово је трећи вртић који се гради у Српцу након што су први изграђен 1972. године уништиле поплаве, а од 1986. године постоји вртић монтажног типа.
Иначе, председнику Србије је у вртићу приређен дочек, уз децу која су певала песму, а затим председнику уручила поклоне у виду урамљених радова.
У обиласку су и премијерка Србије Ана Брнабић и премијер Републике Српске Радован Вишковић, чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Скупштине Србије Владимир Орлић, као и министри у Влади Србије Синиша Мали и Никола Селаковић.
Вучић се раније данас састао са Додиком и патријархом Порфиријем у манастиру Осовица, у општини Србац. Њих тројица су без присуства медија разговарали о важним националним питањима.
Председник Србије ће сутра у РС имати више састанака, положити венац на спомен обележје на Петровачкој цести, а потом ће присуствовати и обележавању Дана сећања на страдале и прогнане Србе на централној церемонији у Приједору.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.