Izvor: RTS, 03.Avg.2023, 11:09

Нове сорте воћа и поврћа без остатака пестицида

На Maxi пијацама овог лета ће се наћи диње, лубенице, малине и пакована салата Alpina classica са жигом гаранције.
Малопродајни ланац Делез Србија је у сарадњи са Пољопривредним факултетом Универзитета у Београду наставио да развија иновације на тржишту >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у циљу подизања нивоа квалитета хране, нудећи потрошачима иновативне и здравије опције. У зеленој оази Огледног добра Пољопривредног факултета "Радмиловац” јавности су представљене нове сорте воћа и поврћа без остатака пестицида, настале у оквиру концепта развијеног сарадњом науке и привреде, и које ће се налазити у Maxi, Tempo, Mega Maxi и Shop&Go продавницама током сезоне.
Концепт "Без остатака пестицида“, који је прошле године представљен јавности, ове је унапређен и проширен на нове културе воћа и поврћа које ће бити доступне на рафовима овог трговинског ланца. Тако су поред диња и лубеница обележених званичним жигом гаранције, од ове године ту и трешње, малине и пакована салата. На догађају који је уприличен у оквиру Огледног добра Пољопривредног факултета одржан је стручни панел на коме су детаљно објашњене мере примењене у овом производном процесу које су резултирале елиминацијом остатака пестицида у воћу.
"Наша преданост пружању квалитетних производа купцима инспирисала је, међутим, и низ иновација које смо заједно са нашим партнерима увели на тржиште. Отишли смо корак даље па је воће без остатака пестицида доступно у нашим продавницама од прошле сезоне, а ове сезоне је асортиман додатно проширен. Наша визија је да заједно са факултетом и добављачима наставимо ширење понуде воћа и поврћа без остатака пестицида где год је то могуће, у складу са високим стандардима узгоја и производње. У овом тренутку већ радимо на анализама за одређене сорте јабука и бундеве“, истакао је Немања Ненић, директор квалитета компаније Делез Србија.
Пољопривредни факултет као водећа научна установа у Србији у области производње хране, у целокупном ланцу снабдевања је током прошле године понудио домаћој индустрији један иновативан приступ управљања безбедношћу хране, и наставио да га додатно унапређује и у овој. Концепт "Без остатака пестицида“ је приступ који подразумева проверу добре пољопривредне праксе код примарних произвођача заједно са лабораторијским анализама које имају за циљ да потврде да производи не садрже остатке пестицида. На тај начин, факултет као непристрасна установа омогућује пољопривредним произвођачима да уколико задовоље строге критеријуме добију сертификат и постану носиоци жига гаранције "Без остатака пестицида“.
"Компанија Делез је у сарадњи са Пољопривредним факултетом развила нови концепт управљања безбедношћу хране. Његов циљ је да се активностима у оквиру добре пољопривредне праксе произведе воће и поврће које не садржи остатке пестицида. Сматрамо да се овим значајно подижу стандарди у ланцу снабдевања храном, а корист имају примарни произвођачи, посебно потрошачи и друштво, али и компанија која спроводи и унапређује одговоран приступ безбедности хране“, рекао је проф.др Душан Живковић, декан Пољопривредног факултета у Београду.
Партнерски однос добављача Агро Бел са компанијом Делез Србија се ове године додатно унапредио, а резултат ове плодне и вишегодишње сарадње су малине овог произвођача које ће овог лета бити на располагању купцима широм Србије без остатака пестицида.
"Велико нам је задовољство што смо, као део пројекта 'Без остатака пестицида', успели да постигнемо изузетно високе стандарде квалитета и безбедности наших производа, попут малине, чија производња је захтевна сама по себи. Усаглашавање са овим стандардом представља велики корак напред у односу на конвенционалну производњу и наши инжењери су имали озбиљан задатак да развију програм производње и заштите који обезбеђује здраве биљке, а уједно и принос који оправдава трошкове узгајања. Настављамо да се развијамо и унапређујемо и следеће сезоне планирамо да применимо овај модел производње на нашим засадима купине", истакла је Ана Бошњак, власница и директорка Агро Бел-а.
Увођење иновација на тржиште представља резултат стратешког усмеравања компаније ка циљу унапређења и подизања стандарда квалитета. Маxi пијаце данас садрже богату палету култура воћа и поврћа, како из Србије тако и из целог региона и света, и међу купцима су су препознате као место са разноврсном понудом квалитетних и здравих производа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.