Izvor: RTS, 01.Avg.2023, 21:22

Ветеринари прва линија одбране од заразе, Скупштински одбор тражи боље услове

Афричка куга свиња до данас је потврђена на 1.218 газдинстава у Србији, на 62 више него јуче. Сузбијање заразе била је главна тачка Скупштинског одбора за пољопривреду, а говорило се и о проблемима пласмана јагодичастог воћа. Затражено је оснивање независног тела које >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << би контролисало рад осигуравајућих кућа у пољопривреди.
Уз ситне чарке али без већих конфликата посланици власти и опозиције готово сагласни о највећим проблемима српске пољопривреде. Без гласа против, Скупштински одбор за пољопривреду изгласао је закључке о томе да се под контролу ставе дивље и аутохтоне свиње и појачају биосигурносне мере за превенцију ширења афричке куге. Надлежни су контролисали 317.000 газдинстава, еутаназирано око 19.500  свиња.

"Јасно је да је реч о мањим газдинствима да није реч о великим системима. Ми смо имали само један испад када је реч о великим системима и ту је извршена еутаназија 10.000 грла различитих категорија углавном су доминирала прасад", рекао је директор Управе за ветерину Милош Петровић.
Тражени су бољи услови за теренске ветеринаре јер су они прва линија одбране од заразних болести. Све их је мање и раде у све тежим условима.
"Ветеринар са шестогодишњим школовањем и са разним специјализацијама је на егзистенцијалном минимуму. Дошли смо у ситуацију да нам ловци и шумари по планинама дијагностикују Aфричку кугу и ветеринарске инспекције са институтима трче издвајајући последњу кап снаге да спрече заразу", каже члан Скупштинског одбора за пољопривреду Ненад Митровић.
Држава субвенционише осигурање у пољопривреди 40 до 70 одсто, а не надзире рад осигуравајућих кућа. Затражено је оснивање независног тела које би спречавало злоупотребе.
"Проблем је што смо ми дозволили да осигуравајуће куће саме утврде да ли штете има и да саме процене штеу. Дозволили смо кози да чува купус, и још је финансирамао. Ако већ финансирамо заштиту од елементарних непогода онда неко мора да утврди да ли је тих непогода било и ја ћу тражити од Министарства пољопривреде да нам пошаље неког из хидрометеоролошког завода", истакао је председник Скупштинског одбора за пољопривреду Маријан Ристичевић.
Демантује и да држава стоји иза пољопривредника који блокирају хладњаче малине. На седници Одбора је оцењено да би забрана увоза јагодичастог воћа угрозила нашу позицију, јер је извоз далеко вреднији. Привредна комора је преложила оснивање компензационог фонда за пољопривреднике у тешким сезонама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.