Izvor: RTS, 31.Jul.2023, 09:01

Зеленски: Рат на територији Русије је неизбежан и праведан; Кијев најављује мировни самит у Саудијској Арабији

Рат у Украјини – 523. дан. Две особе су погинула пошто су руске снаге погодиле вишеспратницу у Кривом Рогу, а једна је настрадала у нападу на центар Херсона, јављају украјински медији. Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да се “рат враћа у Русију“ након >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << што су три украјинска дрона оборена изнад Москве. Шеф руских плаћеника Јевгениј Пригожин саопштио је да војна организација "Вагнер" тренутно не регрутује нове борце, али истиче да ће вероватно то учинити у будућности. Саудијска Арабија ће почетком августа бити домаћин мировног самита који ће организовати Кијев.
Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да се постепено рат враћа на територију Русије, након што су три украјинска дрона оборена изнад Москве.

Зеленски је током посете граду Ивано-Франкивску рекао да се постепено рат враћа на територију Русије – у “њене симболичне центре и војне базе, и то је неизбежан, природан и апсолутно праведан процес“.
“Украјина постаје јача“, додао је Зеленски.
Председник Русије Владимир Путин поручио је да Русија не жели директан сукоб са НАТО-ом али да је, ако неко то жели, Москва спремна.
"Увек смо спремни за сваки сценарио. Али ово нико не жели. И на иницијативу америчке стране, својевремено смо направили посебан механизам за спречавање ових сукоба. Наши шефови појединих ресора директно комуницирају једни са другима и имају могућност да се консултују о свакој кризној ситуацији", рекао је Путин на конференцији за новинаре после Самита Русија-Африка у Санкт Петербургу.
Украјина ће следеће недеље почети преговоре са Сједињеним Америчким Државама о билатералном споразуму о давању безбедносних гаранција, објавио je шеф кабинета председника Украјине Андриј Јермак.
“Ове гаранције ће важити све док Украјина не постане чланица НАТО-а, што је најпоузданија гаранција безбедности. Док траје рат у нашој земљи и не можемо у НАТО, наша држава мора да обезбеди поуздане гаранције за период транзиције“, рекао је Јермак.
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев изјавио је да би Москва морала да употреби нуклеарно оружје да је контраофанзива Кијева била успешна.
Папа Фрања позвао је Русију да се врати споразуму о извозу украјинског жита, да би житарице, упркос рату, могле безбедно да се транспортују.
Чешке власти су заплениле имовине руског бизнисмена Владимира Јевтушенкова, власника компаније "Система", објавили су локални медији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.