Izvor: RTS, 30.Jul.2023, 08:42

РТС у некада највећем граду у Нагорно-Карабаху, деминери на линији фронта и после четврт века

Са престанком сукоба, не престаје и опасност. Експлозивне направа прете и деценијама касније. Област Агдам у Нагорно-Карабаху сматра се најзагађенијом минама у том региону. На линији некадашњег фронта с деминерима била је и екипа РТС-а.
Некада >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << највећи град у Нагорно-Карабаху, последњих четврт века је град духова. Да би се живот вратио у Агдам, први на линији некадашњег фронта су деминери.

Од новембра.2020. године су пронашли и уништили више десетина хиљада мина и експлозивних направа. Међутим, посао је далеко од краја.
"Тешко је рећи, чак дати и приближно време, тло је потпуно загађено минама. За неке области мислите да нису опасне, али кад почнете да копате наиђете на мине и више их је него што се очекује. Када смо почели било је само четрдесетак деминера, али сада ради више од 250 људи, који користе и машине и посебно обучене псе", прича Зулфугариз Халик, шеф деминерске службе у Агдаму.
Помоћ дронова, али људски фактор пресудан Током проналаска и уништавања експлозивних направа додатну опасност представљају оне које су постављене једна на другу. Зато им у проналаску помажу дронови, али је људски фактор и даље пресудан.
"Дронови се користе у проналажењу направа које су близу површине земље или на тлу, али не и у деминирању. Дронови дају приближну локацију без детаља о томе шта је под земљом. Помажу, али и даље људи морају да уклоне и униште направу", објашњава деминер.
Након 2020. године, једна од процена је да је од мина и експлозивних направа у Нагорно-Карабаху страдало седам азербејџанских војника и 18 цивила, а да је више од 100 рањено.
Процес ће трајати годинама. Новинарима је омогућено да прате, а понекад и да се укључе у процес уништавања мина.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.