Izvor: RTS, 29.Jul.2023, 05:56

Некада су сви хтели на Нови Београд, али данас друга општина привлачи младе

Често се чује да је Београд пренасељен, како је тешко у појединим насељима наћи место у вртићу или школи и да велики број људи долази да живи у главни град. Некада су сви хтели на Нови Београд. Које су општине данас најпожељније за живот?
Двадесет >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << година једна Београђанка живела је у центру. Свакодневне гужве, недостатак паркинга, бука, мало зеленила и одлучила је да се пресели. Изабрала је Миријево.

"Већи стан, више мира, више зеленила. Мој стан је тако, баш сам га зато и бирала, има поглед на шуму, нема буке, нема ни улице са аутомобилима. Миријево je као градић поред Београда, тако ми то изгледа", каже она.
И њена комшиница сагласна је да је у Миријеву живот мирнији.
"Моја деца су овде од петe годинe. Мама идемо у парк преко пута, ја нисам морала децу да пратим никада, да седим са њима док се играју, што претпостављам да сада мора. Јесу нека друга времена, али мислим да је што се тога тиче опуштеније. Моје дете сам водила у први разред основне школе једном до школе, више га нисам ни водила до школе, ни сачекивала. Значи, тај неки мирнији живот, мени се овде јако допада", додаје она.
Шта младе привлачи на Звездару Чак 35.500 Београђана се само током прошле године преселило званично из једне у неку другу градску општину. Најмање на Савски венац, Стари град и Врачар. Највише, на највеће општине – Звездару, Вождовац, Палилулу, Нови Београд и у Земун.
"Звездара има насеља која се налазе на ободу града Београда, привлаче младо становништво, повољнији су услови живота, а добра је веза са свим деловима града", истиче Гордана Бјелобрк, шефица Одсека за демографију Републичког завода за статистику.
Из којих области људи највише долазе Током прошле године селили су се највише они који имају у просеку 35 година, било да мењају општине у Београду или да долазе из мањих места у престоницу.
"Када говоримо о областима одакле се највише досељава у Београд, то је свакако Златиборска област, затим Мачванска, затим области које се граниче са Београдом, то је Јужнобачка, Јужнобанатска област, затим Сремска област. Најмање становништва се досељава из Пиротске, Зајечарске и области на северу Војводине", додаје Бјелобрк.
Досељавања нису довољна за раст броја становника Иако се у Београду мање људи рађа, него што умире, до пре две године растао је број становника због оних који долазе да живе у њему.
Статистичари кажу да ни то више није довољно. У односу на попис из 2011. године, Београђана има само 26.000 више – сад нас је 1.685.000. Најмногољуднија општина је и даље убедљиво Нови Београд, са око 210.000 становника, а најмање житеља има Сопот, само 19.000.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.