Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 17:00

Ким Џонг Ун показао Шојгуу најновије наоружање - дронове, тенкове и забрањене балистичке ракете

Руски министар одбране Сергеј Шојгу састао се у Пјонгјангу са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном који га је одвео на изложбу оружја на којој су поред осталог, представљене и забрањене балистичке ракете Северне Кореје. Ракете са нуклеарним капацитетом забрањене >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су резолуцијама Савета безбедности УН усвојеним уз подршку Русије и Кине.
Ким Џонг Ун је руском министру Сергеју Шојгуу и члановима војне делегације Русије показао најновије примерке оружја Северне Кореје, укључујући забрањене интерконтиненталне балистичке ракете у камуфлажи и са ознакама борбених јединица, њихове мобилне лансере, као и тенкове и оклопна возила.

Реч је о "Изложби оружја - 2023" коју спонзорише Министарство одбране Северне Кореје поводом 70. годишњице победе у Великом отаџбинском ослободилачком рату, како се у тој земљи назива Корејски рат (1950-1953).
Ракете са нуклеарним капацитетом забрањене су резолуцијама Савета безбедности УН усвојеним уз подршку Русије и Кине.
"Ким је изнео своје ставове о питањима од заједничког интереса у борби за заштиту суверенитета, развоја и интереса две земље од грубих и произвољних пракси империјалиста и за остваривање међународне правде и мира", наводи се у саопштењу Северне Кореје, пренели су медији.
Шојгуова посета била је прва посета руског министра одбране Северној Кореји од распада Совјетског Савеза 1991. године.
Ким је са руским министром одбране и представником НР Кине, одгледао свечани концерт у част 70. годишњице закључења примирја у Корејском рату (1950-1953).
Руска војна делегација на челу са министром одбране допутовала је у уторак у Северну Кореју, како би учествовала на свечаности поводом 70. годишњице завршетка Корејског рата.
Како су истакли у руском Министарству одбране, та посета ће помоћи јачању војних веза Москве и Пјонгјанга и постаће важна фаза у развоју сарадње две земље.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.