Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 15:29

Расписан јавни позив за средства за подстицање предузетништва – ко може да конкурише

Министарство привреде расписало је јавни позив за доделу средстава за подстицање предузетништва. Ове године, из буџета за развојни програм за предузетнике одвојено је 900 милиона динара бесповратних средстава. Из Министарства привреде наводе да могу да конкуришу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << фирме које се налазе у развојној фази пословања.
Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић рекла је за РТС да је програм за подстицање предузетништва намењен фирмама које се налазе у развојној фази пословања, односно фирмама које послују две године позитивно којима су потребна средства за проширење производних капацитета.
Могу да конкуришу предузећа из свих области осим пољопривреде, саобраћаја и транспорта, финансијских услуга и трговине.
"Овај програм је усмерен пре свега на производне фирме, које се баве грађевином и високотехнолошким услугама, као што су ИТ фирме. Износи варирају зависно од потреба. Пошто је програм усмерен и за предузетнике, најмањи износ бесповратних средстава је 75.000 динара, а највећи износ од 12,5 милиона је предвиђен за оне који имају највеће потребе", рекла је Катарина Обрадовић Јовановић.
Објаснила је да програм представља комбинацију бесповратних и кредитних средстава – бесповратна средства учествују између 20 и 30 одсто.
"Посебно је повољно за фирме које су у протеклом периоду стабилно пословале и оствариле веће стопе раста, такозвана брзорастућа предузећа, која могу да рачунају на веће износе", навела је Катарина Обрадовић Јовановић.
За правна лица је рок отплате кредита до десет година, док је за предузетнике до осам.
"У овом програму, предузетници, ако желе, могу да учествују са својим средствима, а уколико им је потребно више средстава него што могу да добију кроз ову комбинацију бесповратних и кредитних средстава, могу да захтевају, односно да траже већи кредит фонда", рекла је Обрадовић Јовановићева.
Додала је да програм може да се користи и за соларне панеле и електране што је, како је истакла, нешто што је посебно популарно код привредника у претходне две године.
Програм није орочен и привредници могу да конкуришу све док средстава има.
"Док траје јавни позив, свако ко конкурише са сигурношћу зна да ће његов захтев бити прегледан и да ће само на основу тога да ли задовољава или не задовољава услове бити додељена средства", рекла је Катарина Обрадовић Јовановић.
Говорећи о бесповратним средствима за почетнике у послу и младе, помоћница министра привреде рекла је да је интересовање за та средства велико, пошто банке не финансирају фирме млађе од две године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.