Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 14:18

ПКС: Недопустиве блокаде компанија које откупљују малине

Привредна комора Србије оценила је недопустивим блокаде погона неких од највећих откупљивача и извозника малина широм Србије од стране произвођача који нису задовољни овогодишњом откупном ценом.
Након хитног састанка са представницима највећих >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << откупљивача малина, који је данас одржан у ПКС, упућена је молба свим надлежним државним органима, да у складу са законом, омогуће несметан рад компанијама које откупљују ово воће, на исти начин на који су последњих месеци контролисали рад хладњача.
Поједини власници компанија истакли су и да су примали вербалне и физичке претње од стране појединих незадовољних произвођача, што ће бити пријављено надлежним полицијским и правосудним органима, наводи се у саопштењу.
ПКС наглашава да је договор произвођача и откупљивача једини начин да малина из Србије сачува своје место на све захтевнијем европском и светском тржишту.
ПКС ће упутити молбу Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, са којим има дугогодишњу и врло успешну сарадњу, да се формира посебна радна група у којој би били представници министарстава финансија, пољопривреде и трговине, као и ПКС, са циљем да се обезбеди што квалитетнија производња и откуп малине у наредном периоду, наводи се у саопштењу.
Како би се спречиле различите интерпретације података о тржишту малине, Комора ће од августа 2023. године на месечном нивоу објављивати све релевантне чињенице о откупним ценама, производњи и извозу малине, како у Србији тако и у Европи и свету, са циљем да сви произвођачи и откупљивачи имају реалну слику о тржишту малине, додаје се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.