Izvor: RTS, 26.Jul.2023, 20:02

Врзино коло корупције и расипања - како се у Немачкој тргује цитостатицима

Фармацеути који производе лекове против рака могу да зараде више од 1.000 евра на само једној инфузији. То показују истраживања немачких медија.
Пет хиљада евра, сваког месеца у кешу, и то најбоље да ставите на кутије за испоруку. Тако је, сећа се Роберт >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Херолд, једна онколошкиња од њега тражила да плати мито. Тада је био још веома млад, тек завршио студије и требало је да преузме руковођење апотеком. Али, с таквим разговорима започело је Херолдово дуго, 18-годишње путовање које ће на крају довести до тога да постане узбуњивач.

У разговорима са јавним сервисима WDR и NDR, те Зидојче цајтунгом и ARD магазином Монитор, Херолд преноси да неки рецепти могу да донесу неколико стотина, понекад и више од 1.000 евра, зараде фармацеуту који саставља терапије против рака.
"Јавност има право на истину" Неколико година касније, каже Херолд, поново је покушао да придобије онколога за своју апотеку. На састанку му је понудио разне услуге: могао је флексибилно да производи у било које доба дана и ноћи и лекове доставља лекарској ординацији, а радо би преузео и комуникацију са пацијентима.
Ништа од тога није занимало онколога, каже Херолд. Уместо тога, тражио је десет одсто од продаје лекова против рака као провизију: 20.000 евра месечно.
А у Немачкој постоји укупно само око 300 апотека које могу да производе цитостатике.
Херолд сматра да је енормна зарада коју фармацеути попут њега, који праве цитостатике, могу да остваре, за "моралну осуду". И да јавност има право на истину.
Зарада 749 евра по паковању Интерне листе које немачки медији имају на располагању о неколико трговаца на велико током неколико година дугачке су скоро 20 страница. Цене за скоро 1.000 лекова против рака наведене су малим словима.
Фармацеут може зарадити додатних 749 евра на сваком паковању активног састојка. И ово није усамљен случај. Узмимо, на пример, "трастузумаб", лек који се такође веома често прописује: здравствено осигурање плаћа 1.439 евра по паковању, а велепродајна цена је само 390 евра. Неколико стотина, понекад и више од 1.000 евра додатне зараде за фармацеута – за само једну једину инфузију.
Цене по договору Фармацеути често остварују већи профит на друге начине. Разлог је посебан изузетак: за разлику од скоро свих других лекова, фармацеутима који прозводе лекове против рака је дозвољено да слободно преговарају о цени лекова са произвођачима и дилерима.
Проблем је у томе што здравствена осигурања често не знају стварне набавне цене и плаћају фармацеутима унапред договорену цену.
Зарада је понекад огромна. То показују интерни ценовници у које су медији имали увид. Новинари су упоредили трошкове здравственог осигурања са стварним набавним ценама у велепродаји.
Само са пет најпродаванијих активних састојака, чија је заштита патента истекла, осигуравајуће куће би могле да уштеде и до 500 милиона евра годишње.
"Као на пијаци" Један фармацеут је примером показао да лекове заправо испоручују различити произвођачи по овим ниским ценама. Ради се о тзв. генеричким лековима, потпуно нормалним производима са регуларним роком трајања.
У Берлину, Врховна асоцијација законских фондова здравственог осигурања (ГКВ) преговара о ценама које фармацеути добијају за лекове са Немачким удружењем фармацеута (ДАВ). Учесници преговора се понашају "као на пијаци" извјештавају медији.
Портпарол ГКВ Флоријан Ланц првобитно је у интервјуу за Монитор рекао да не зна ценовнике за фармацеуте. Међутим, централно удружење је касније признало да је 2020. године поверљиво добило изводе из таквог ценовника.
Проблем: здравствена осигурања само питају произвођаче за цене, али цене које саопштавају фармацеутске компаније су очигледно знатно веће од оних које фармацеути заиста могу да плате. Ако фармацеути и осигуравајућа друштва не могу да се договоре о ценама, онда то мора да одлучи арбитражни одбор. Према истраживању, ни арбитражни одбор нема ценовнике.
Зашто друштва за здравествено осигурање не успевају да утврде праве цене – поготово због тога што су још 2016. магазин Панорама и недељник Штерн објавили да су профитне марже за лекове против рака превисоке и да има покушаја подмићивања?
Очигледно је да здравствена осигурања ретко питају фармацеутске компаније о стварним ценама неких важних лекова против рака. Како показује истраживање, за цене "бевацизумаба" и "ритуксимаба", на пример, питали су само 2017. и 2021. године.
Лаутербах сумња у изјаве осигуравајућих друштава Савезни министар здравља Карл Лаутербах у интервјуу за Монитор је изразио сумњу у то да здравствена осигуравајућа друштва ништа не знају.
"Изговор здравствених осигуравајућих кућа када кажу да не могу да дођу до тих података ја бих довео у питање", рекао је Лаутербах.
Суочен са истраживањем, Лаутербах каже да је то "дефинитивно нешто чиме морамо да се позабавимо и у смислу регулације". Високи профити "нису одрживи".
Председник Комисије за лекове Немачког лекарског друштва Волф-Дитер Лудвиг сматра да је огроман потенцијал за зараду фармацеута који справљају цитостатике "апсолутно неоправдан". Према његовим речима, овај новац би могао да се уложи у боље палијативно збрињавање оболелих од рака, за шта често "нема довољно средстава".
Корупцијски скандали у вези са лековима против рака Последњих година на видело су изашле разне корупционашке афере у индустрији цитостатика. То је један од разлога зашто Лудвиг сматра "великим неуспехом да се настави са дозвољавањем ових енормних профита у овој области и да се не предузимају строжије мере".
Савезно удружење АОК је пре неколико година израчунало колика би се уштеда могла постићи ако би се продаја препарата расписала на тендеру и уговор био додељен нискотарифним добављачима, као што је то одавно случај са другим лековима без патентне заштите.
"Пронашли смо обим уштеде од 600 милиона евра годишње", каже Сабине Рихард, извршна директорка АОК за снабдевање.
Цене рефундације су до сада тек незнатно пале У септембру прошле године, здравствене осигуравајуће куће снизиле су рефундацију за неке лекове против рака. Али фармацеути који праве цитостатике и даље могу да остварују невероватне профите: могу да купе паковање пеметрекседа, лека против рака плућа, за мање од 200 евра и наплате здравственим осигуравајућим кућама 1.200 евра.
Председник Удружења фармацеута који производе цитостатике (ВЗА) Клаус Петерсајм каже да би фармацеутима била довољна паушална накнада за припрему од 150 евра да покрију трошкове. Здравствена осигурања су, пак, доставила вештачење по којем би била довољна паушала од 30 до 40 евра.
Откривено је више расипања Профит од препарата за терапију карцинома који је сада постао познат није први случај у којем су здравствене осигуравајуће суочене са великим расипањем доприноса за осигурање. У јануару ове године, медији су открили да су лабораторије могле да купе своје пи-си-ар тестове на корону за само делић трошкова које надокнађује здравствено осигурање.
У читавом овом врзином колу корупције и расипања, фармацеут Херолд се плаши да га "не представе као зановетало". Његова супруга страхује да би лекари могли да им окрену леђа. Јер, место у којем Херолд води своју апотеку је мало… А Херолд зна да мора да ради још око 20 "година .

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.