Izvor: RTS, 25.Jul.2023, 16:23

Без воћа и грожђа после невремена у Медвеђи код Трстеника

Трстеничани ће добро памтити ово лето. У више наврата претрпели су штету од поплава, града, олујног ветра. Прошлог викенда за само 10-так минута у приградским насељима и селима страдали су кровови, аутомобили, фасаде. Ипак, најгоре су прошле пољопривредне културе. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Овако су изгледали плодови вишедеценијског улагања и рада породице Лађеревић из Медвеђе код Трстеника прошлог лета. Бујни и богати чокоти преко 100 сорти стоног грожђа из источне Европе и Азије .На преко 5 хектара засади трешње, винове лозе, садни материјал. Данас тужна слика винограда у роду, воћњака, калемова, матичњака.
"Винова лоза неких 1200 чокота у овом винограду, грожђе је било сазрело , од тога сад нема ништа. Извор прихода, значи немамо га фактички ове године . Воћне саднице, лозне саднице, све је униште но не знамо како ћемо даље , али преживећемо некако. 2024. питање је шта ће бити, а можда тек да вратимо производњу на досадашњи ниво је 2025", каже Иван Лађаревић виноградар, воћар из Медвеђе.
Годишње се у Медвеђи убере између 500 и 1 000 тона стоног грожђа. Ова сезона од почетка је била тешка.
"Ма како нисмо радили 11 пут сада што смо испрскали виноград тај. Сад нећу да кажем колко је паре, паре се увек улажу. Помислиш да баталиш све, а онда после 2,3 дана кад седиш - ма могло би опет да буде дешавало се то код нас још горе", каже Драган Ковачевић пољопривредник из Медвеђе.
Не одустају лако Моравци од својих засада.
“Ми смо одрадили заштиту после невремена, али питање је да ли ће да се опорави. Следеће године неће да понесе род уопште, биће сувих чокота овде. Калемови што је уништено, уништено је, шта буде остало неки 20 постоиде у реализацију, ако не буде још неког невремена", наводи Иван Лађаревић.
Са плодне моравске земље поред мештана Медвеђе, ни други у селима трстеничке општине на левој обали реке неће имати шта да уберу због града, кажу биће само нешто кукуруза за силажу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.