Izvor: RTS, 25.Jul.2023, 06:06

Откази у ИТ сектору, налет панике или успоравање раста

После вишегодишњег раста, светско тржиште информационих технологија показује знаке кризе, а прати је и велики број отказа. Тај тренд није заобишао ни Србију. И поред тога, број запослених у високотехнолошком сектору код нас и даље расте.
Пљуште >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << откази широм света у ИТ сектору. У Србији су програмери и даље тражени. Само од почетка године у целом свету уручено је више од 212.000 отказа програмерима и другим запосленим у ИТ индустрији - највише у јануару, најмање у јуну.
Највише отказа било је у малопродаји, следе потрошачка индустрија и производња хардвера.
“Први пут видимо да неко јавно излази са информацијом да је отпустио одређени број људи, али то није на неком великом нивоу и то нису велике бројке. То су мале бројке и не треба паничити око тога“, каже Марко Вучетић са сајта за запошљавање “Hello world”.
ИТ аналитичар Марко Мудринић каже да је реч о неколико стотина отказа.
“Неке фирме су о томе говориле јавно, друге то нису хтеле, али се за отказе прочуло. Светска економска криза, инфлација утицали су на то да после скоро 10 година раста ИТ индустрије видимо полако успоравање“, истиче Мудринић.
Иако подаци Републичког завода за статистику за прва четири месеца ове године показују да број запослених у ИКТ сектору расте, ипак је мање огласа за тај посао.
“Полако послодавци смањују огласе за посао. У првом кварталу имали смо 50 одсто мање огласа у односу на исти период прошле године, што је показатељ да послодавци мање запошљавају“, објашњава Вучетић.
И поред смањеног запошљавања, извоз расте. У прва три месеца ове године износи 786 милиона евра, што је 44 одсто више него у истом периоду прошле године.
“Ове године сматрам да ћемо имати неки раст, нећемо имати пад, али мислим да он неће бити изражен као што је био прошле године““, каже Мудринић.
Иако домаћи ИТ сектор није остао отпоран на смањење броја запослених, које су још прошле године покренули гиганти попут Амазона, Гугла и Мајкрософта, упућени наглашавају: откази нису знак кризе у српском ИТ-у већ појединачни случајеви.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.