Izvor: RTS, 25.Jul.2023, 06:06

Шта сме, а шта не сме да се унесе у авион – за спортске реквизите важе посебне процедуре

Вест да је једна путница у авион на линији Подгорица–Београд унела плинску боцу, велико је изненађење. Иако су гужве на свим аеродромима у последње време велике, безбедност никако не би смела да буде доведена у питање. Да ли је тридесетак секунди, колико има радник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << обезбеђења, довољно да се уочи евентуална опасност у пртљагу путника?
Како незванично сазнаје РТС, у коферу једне Рускиње откривен је предмет који није смео да буде унет у авион. Одузет је, али том приликом нису уочене две мање плинске боце које се највероватније користе за камповање. Жена је, претпоставља се, када је чула објаву, сама пријавила кабинском особљу шта има у пртљагу.
Путници на Аеродрому "Никола Тесла" углавном знају шта сме да се пакује.
Било да је реч о ручном пртљагу или оном који иде у карго, преглед је исти. Апарат скенира унутрашњост кофера. Тај снимак прати контролор, који мора брзо да реагује.
"Принципи обезбеђивања кажу да машине скенирају тај пртљаг, траже нам да извадимо лаптоп, јер испод лаптопа некад не могу да виде шта је и најбитније је да се поштују ограничења за канистере, односно течности, запаљиве гасове. Све то скенирају људи, машине класификују те објекте који се налазе у пртљагу, али их не идентификују до краја. Односно, свака особа која је тај службеник обезбеђења, која гледа тај монитор има неких тридесетак секунди да класификује те објекте“, објаснио је Петар Војиновић, уредник портала "Танго сикс".
У писаном одговору са Аеродорома "Никола Тесла" пише: "У ручном пртљагу се течност, гелови до 100 милилитара, могу носити само ако су упаковани у пластичну провидну кесу са затварачем. Не смеју се носити оштри метални предмети, штапови, палице".
За спортске реквизите, као што су мотке за скок увис, које носе атлетичари, важе посебне процедуре.
Према незваничним информацијама, истрага на аеродорому у Подгорици још траје и тек треба да се утврди која ће мера бити изречена одговорној особи за пропуст и да ли ће и аеродром бити кажњен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.