Izvor: RTS, 18.Jul.2023, 06:05

Рад на екстремним температурама – између "промаје" и слова закона

Правилник о превентивним мерама за безбедан и здрав рад на радном месту јасно прописује какви услови рада морају да буду задовољени да би рад био безбедан. За лак физички рад температура не сме бити виша од 28 степени. Влажност ваздуха варира од тога колико је топло, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << али не сме да буде већа од 75 процената, а струјање ваздуха до једног метра у секунди. Дакле, и промаја је узета у обзир. Саша Перишић, помоћник директора Инспектората за рад, каже за РТС да је послодавац дужан да запосленом обезбеди прописане мере безбедности за здрав рад.
Саша Перишић је, гостујући у Београдској хроници РТС-а, изјавио да је Правилник обавезујући и да се мора поштовати.

"Радници сами, а и анонимно се може пријавити рад на сунцу, и инспекција ће у том случају изаћи на терен, утврдити чињенице и околности и предузети мере. Влада је 2007. године донела препоруку, али је обавезујући Закон о безбедности на раду. Послодавац је дужан да запосленом обезбеди прописане мере безбедности за здрав рад", навео је Перишић.
Према његовим речима, актом о процени ризика, послодавац је обавезан да процени ризике за здравље запослених који раде на отвореном и високим температурама.
Додаје да на грађевини по оваквим температурама радници не би требало да раде.
"Ми имамо редовне и ванредне надзоре, и ми долазимо увек кад је тако. Ми подносимо прекршајну пријаву против послодавца и издајемо усмени налог да обустави рад до 16 часова", напомиње Перишић.
"Не постоји обустава рада на високим температурама у директивама ЕУ" Истиче да су у нашем законодавству транспоноване све директиве ЕУ када је у питању рад на високим температурама.
"Тамо не постоји обавеза обуставе рада на високим температурама. Оно што може да се уради код нас је да се, када су екстремно високе температуре, прогласи елементарна непогода. Према Закону о ванредним ситуацијама, то може у нашој земљи. То се до сада није десило, и зато имамо овакве случајеве, изоловане, ја бих рекао", казао је Перишић.
За шест месеци 32.000 надзора Указује да је за претходних шест месеци извршено 32.000 инспекцијских надзора и да је поднето 2.499 прекршајних и 17 кривичних пријава.
Перишић указује да постоји план превентивних мера где пише да је послодавац обавезан да обезбеди довољне количине воде, свежих и хладних напитака, простор где ће се радници расхладити, да се допуњују радници, да се врши сменска измена радника, да се тешки физички послови раде у јутарњим часовима, а други оставе за касније.
"Не постоји препорука да се ради ноћу, али после 16 часова може док послодавац има могућности", истиче Перишић.
Указује да и сви радници који раде у затвореном имају права да раде у климатизованим просторима.
"Сигурно је да не поштују сви, али велика већина поштује. Ми немамо пријава, не можемо нагађати у инспекцији да ли су радници задовољни, да ли смеју да се јаве или не. Ми чекамо позив, онда излазимо на терен", навео је Перишић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.