Izvor: RTS, 16.Jul.2023, 20:47

Косидба на Рајцу - овог лета најуспешнија екипа из Словеније

Одржана је једна од наших најпосећенијих летњих манифестација - Косидба на Рајцу. Приређује се 54 године око Петровдана, у сећање на времена када се ишло на мобу да би се покосиле рајачке ливаде.
Док се нижу широки откоси, на Рајцу као да је време >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << стало. То привлачи бројне туристе на косидбу, надалеко чувену, која траје више од пола века.
На такмичењу вреднују се ширина откоса и квалитет покошене парцеле, брзина је мање важна. Најуспешнија екипа косача била је из Словеније.
"Парцела није важна како косиш, горе, доле, лево, десно, важно је да је што пре и што боље. А овде је то ширина додељена, онда се мучиш на неким местима и то је то", каже Оскар Макари из Села у Словенији.
У планинским, сточарским пределима косидба је важан посао. Вештина ручног кошења преносила се са колена на колено до појаве савремених косилица.
"Тридесет година сам ја учесникфиналног такмичења у косидби. Седам 'златних коса'", каже Милорад Сладојевић из Мркоњић Града. 
"Ове године је јака конкуренција, тврда трава, али добра организација и надамо се да су људи уживали гледајући", каже Драго Иванић из Београда.
Двадесетак сеоских туристичких домаћинстава у Љигу и четири туристичка објекта на Рајцу нису довољни за госте, не само лети, већ током целе године.
"Следи детаљни урбанистички план Рајца када ће се уредити где може да се гради, јер имамо врло велики број заинтересованих инвеститора, који би правили и туристичке објекте и индивидуалне викендице, тако да се надамо да ћемо следећих година имати више лежајаве у општини", каже Владимир Ивановић, директор Туристичке организације у Љигу.
Док траје Косидба на Рајцу није лако наћи слободан смештај ни у Врујцима, мионичким селима и Горњем Милановцу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.