Izvor: RTS, 14.Jul.2023, 16:54

Потписан споразум о укидању виза између Србије и Венецуеле

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се са министром народне власти за спољне послове Боливарске Републике Венецуеле Иваном Хилом Пинтом, који борави у званичној посети Београду. Потписан је споразум двеју земаља о укидању виза за носиоце обичних пасоша, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << што је заједнички оцењено као први у низу корака усмерених ка јачању, пре свега, економске сарадње. Покренута је и процедура братимљења Београда и Каракаса.
Венецуела и Србија су две братске или сестринске земље, изузетно блиске, са традиционалним пријатељским односима дугим 140 година, сада већ 141, навео је Ивица Дачић на заједничкој конференцији за новинаре.
"Успели смо да у овим тешким временима, и за Венецуелу и за Србију, упркос тешким притисцима, сачувамо наше пријатељство", поручио је Дачић.
Пожелео је добродошлицу колеги из Венецуеле и додао да је председник Вучић претходно приредио радни доручак за министра Хила, што није уобичајена пракса, желећи тиме да искаже своје поштовање према Венецуели и председнику Мадуру за пријатељство исказано Србији, саопштило је Министарство спољних послова.
Током разговора у Министарству спољних послова, који је истовремено третиран као Други састанак Механизма политичких консултација Србија–Венецуела, размотрене су бројне могућности за даље унапређење билатералне сарадње.
Донета одлука о отварању амбасаде Србије у Венецуели Изражена је обострана спремност за јачање политичког дијалога и економских веза, као и сарадње у областима пољопривреде, туризма, образовања, омладине, спорта и културе.
"Желим да изразим огромну захвалност Венецуели за њену позицију у односу на наш највећи проблем, а то је питање нашег територијалног интегритета и суверенитета", рекао је шеф српске дипломатије.
Указао је да Венецуела, са којом немамо отворених питања, у Србији има искреног пријатеља и да је, у жељи да што више олакшамо сарадњу, донета одлука о отварању амбасаде Србије у Венецуели, с обзиром на то да Венецуела већ годинама има амбасаду у Србији.
Министар Дачић се затим осврнуо и на своју недавну одлуку да се, сходно закону, опозову амбасадори чији је четворогодишњи мандат истекао, те најавио да ће нови амбасадори бити постављени у наредним недељама, укључујући и амбасадора у Венецуели.
Хил: Са Србијом нас везује неколико тема "Са Србијом нас везује неколико тема – на првом месту, везује нас питање принципа међународног права, принцип поштовања Повеље УН", изјавио је Хил.
Додао је да ће његова земља увек бити верна принципу подршке суверености и поштовања територијалног интегритета земаља, што су вредности које дели са Србијом, с којом се у последњих десет година труди да развије односе у све комплекснијем свету данашњице, у све изазовнијој геополитичкој ситуацији.
Министар Хил је подсетио и да је у Београду 1961. године основан Покрет несврстаних земаља, коме се Венецуела накнадно прикључила, што чини још један форум за сарадњу наше две земље.
Министри су потписали споразум између Владе Републике Србије и Владе Боливарске Републике Венецуеле о укидању виза за носиоце обичних пасоша, што је заједнички оцењено као први у низу корака усмерених ка јачању, пре свега, економске сарадње.
Министар Дачић је на крају саопштио да је покренута процедура братимљења Београда и Каракаса.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.