Izvor: RTS, 14.Jul.2023, 09:40

Миливојевић: За деескалацију на КиМ неопходно враћање у првобитно стање, ЗСО услов свих услова

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да у деескалацију на северу КиМ воде само комплетно повлачење свих полицијских, специјалних и других снага, потпуно повлачење нелегитимних градоначелника и враћање у првобитно стање. Заједница српских општина је услов свих >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << услова, рекао је Миливојевић.
Немачки изасланик за Западни Балкан каже да је прерасподела полицијских снага први корак ка смиривању тензија на КиМ, мали али ипак први корак. Међутим, специјалци се не повлаче са севера, полиција на северу остаје у оном броју у којем је већ и била, само долази до њиховог делимичног повлачења.

Зоран Миливојевић каже да му се чини да се ради о тактичком потезу господина Куртија да отклони опасност од притисака са Запада.
"У деескалацију воде само комплетно повлачење свих полицијских, специјалних и других снага, потпуно повлачење нелегитимних градоначелника и враћање у првобитно стање. Оно што је мени бар било добро чути од Сарацена је што помиње Заједницу српских општина. То је услов свих услова“, рекао је Миливојевић.
Према његовим речима, суштинска деескалација је могућа само ако се имају у виду захтеви српског народа и ако се има у виду потреба да Заједница српских општина буде на дневном реду.
За следећу недељу најављен је састанак главних преговарача у Бриселу, Милослав Лајчак је позвао Петра Петковића и Бесника Бислимија да разговарају о примени споразума о нормализацији.
"Деескалација је прво питање, зато што је то директна претња миру и стабилности на овим просторима и српском народу за нормалан живот и опстанак. Према томе, за деескалацију је неопходно враћање у првобитно стање“, нагласио је Миливојевић.
Кад је реч о суштинском дијалогу и о овоме што би требало да буде на дневном реду, каже да су онда то обавезе из претходног периода, то је Бриселски споразум и Заједница српских општина.
"Питање оквирног споразума је друга тема у овом тренутку. Није услов за деескалацију. За суштинску деескалацију је услов оно што Срби траже, дакле, потпуно повлачење свих снага, одустајање од покушаја да се на силу наметне власт на северу Косова и Метохије, пуштање ових Срба који су потпуно неправно и нелегитимно и нелегално у затворима и Заједница српских општина на дневном реду. То је услов за деескалацију и услов, ако хоћете, за суштински наставак дијалога у будућности“, рекао је бивши дипломата.
Очекивања има и Приштина, како смо јуче чули председницу привремених институција Вјосу Османи, она је рекла да је Приштина учинила први корак, они сада очекују да Европа повуче мере, санкције које је предузела против Приштине.
"Ево, колико је господин Курти на власти, већ две године, ми смо сведоци да се њему толеришу мере и акције које предузима, које нису у складу с оним што би било на линији дијалога и нормализације, и то просто наводи на закључак да постоји разумевање за политику и за мере господина Куртија, и да постоји сагласност везана за коначни циљ, а то је потврда признања косовске државности“, рекао је Миливојевић.
КиМ тема НАТО самита у Литванији
Косово и Метохија била је и тема на управо завршеном НАТО самиту у Литванији и чули смо поруку Јенса Столтенберга да је спреман да се у сваком тренутку састане са председником Србије. Он је потом послао изванредну ноту тражећи тај састанак који, како је рекао, очекује ових дана.
"Разговор са Столтенбергом треба да буде у функцији деескалације и заштите српског народа. Зато што је НАТО основна компонента Кфора. Кфор на терену не видимо да функционише у складу са мандатом. Према томе, циљ је у два домена. Једно је да подсетимо на обавезе Кфора, где је НАТО носећи и да они свој мандат у потпуности поштују, јер они су тамо због заштите мира и безбедности и друго да штите српски народ који је под репресијом", напоменуо је бивши дипломата.
Каже да не треба заборавити ни захтев Србије за хитном седницом Савета безбедности Уједињених нација, у складу са Резолуцијом 1244.
"КиМ, по Резолуцији 1244 која је обавезујућа и чињеницом да тамо постоје Кфор и УНМИК, дежурна је тема Савета безбедности УН. Редовна тема. Тамо постоје Кфор и УНМИК због заштите мира и стабилности. Према томе потпуно је природно да Савет безбедности о томе расправља и он о томе мора да расправља. Ми због тога имамо два пута годишње редовне седнице, ово је ванредно јер имамо ескалацију. Сви аргументи у прилог једне хитне седнице због заштите мира су на столу и то нико не спори“, рекао је Миливојевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.