Izvor: RTS, 11.Jul.2023, 06:06

Столтенберг: Ослободићемо Кијев обавезе да испуни услове за чланство у НАТО-у; Украјинска војска: Русија дроновима "шахид" напала Кијев, сви

Рат у Украјини – 503. дан. Украјинска војска саопштила је да је ПВО током ноћи над Кијевом оборила све дронове иранске производње "шахид" које је покренула руска војска. У Одеској области, на југу Украјине, ноћас су се чуле експлозије, преносе украјински медији. Из >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Вашингтона најаве да ће Кијев на самиту НАТО-а у Вилњусу добити "позитивне поруке" у вези са чланством у Алијанси.
Украјинске и руске снаге настављају жестоке борбе. Из Кијева стижу тврдње да остварују напредак у контраофанзиви, као и да стежу обруч око руских трупа које су заузеле град Бахмут. Из Москве пак наводе да удвостручују производњу борбених авиона.

Уочи данашњег самита НАТО-а, амерички председник Џозеф Бајден и британски премијер Риши Сунак у Лондону још једном су јуче потврдили снажну подршку Украјини суоченој са, како су истакли, руском агресијом.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је и да су сви савезници Алијансе сагласни да ће Кијев постати чланица НАТО-а, али да прво мора да извојује победу над Москвом. 
За то време, председник Украјине Володимир Зеленски указао је да је та земља дефакто чланица Алијансе, као и да у прилог томе иде и чињеница да је оружје које украјинске снаге користе у рату заправо оружје које су добили из НАТО-а.
Премијер Аустралије Ентони Албанез, у међувремену, саопштио је да ће та земља распоредити осматрачке авионе својих ваздухопловних снага у Немачкој да би подржала Украјину. 
С друге стране, потпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је да Русија сматра да ће чланство Кијева у НАТО-у имати негативне последице по безбедност Европе, оцењујући да Украјина покушава да изврши притисак на земље Алијансе да би добила позив за придружење.
Кремљ је, такође, потврдио информацију да су се руски председник Владимир Путин и оснивач војне "Вагнера" састали пет дана после покушаја побуне у Русији, али није изнео детаље разговоре.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.