Izvor: RTS, 09.Jul.2023, 14:27

Указ председника РС објављен у Службеном гласнику, Тужилаштво БиХ формирало предмет

У Службеном гласнику Републике Српске објављен је указ председника РС о проглашењу Закона о измени Закона о објављивању закона и других прописа РС и Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ на територији РС. Тим поводом, Тужилаштво БиХ формирало предмет, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на којем ради заједно са СИПА.
Пре него што је Указ председника Републике Српске објављен у Службеном гласнику, новоизабрани вршилац дужности директора Службеног гласника Милош Лукић потписао је и одлуку о објављивању закључака Народне скупштине РС, којим ови закони ступају на снагу дан након објаве у Службеном гласнику.
У међувремену, Тужилаштво Босне и Херцеговине формирало је предмет поводом потписивања одлуке и објављивања овог указа у Службеном гласнику.
Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић навео је да у тиму раде три тужиоца заједно са Државном агенцијом за истраге и заштиту (СИПА) и другим надлежним агенцијама.
"У Тужилаштву БиХ, у наведеном предмету, формиран је тим од три тужиоца, који заједно са СИПА, као и другим безбедносним и полицијским агенцијама, предузимају законом предвиђене активности о чијим резултатима ће јавност бити обавештена", рекао је Грубешић за Кликс.
До формирања предмета је дошло пре данашњих потписивања и објаве одлука, који су уследили након што је Влада РС на јучерашњој телефонској седници поставила Милоша Лукића за в.д. директора Службеног гласника РС, преносе Независне новине.
Додик је у петак потписао измене и допуне Закона о објављивању закона и других прописа РС, које је високи представник поништио 1. јула.
Високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје, поништио је 1. јула закон којим се укида обавеза објављивања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске, које је претходно усвојила Скупштина Републике Српске.
Шмит је такође наметнуо измене кривичног закона БиХ на начин да се радње, којим се нарушава уставни поредак државе, третирају као кривично дело.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.