Izvor: RTS, 06.Jul.2023, 17:41

Зашто су ужички гимназијалци бољи од других - може ли се њихово искуство пренети на остале у Србији

Другу годину заредом ужички гимназијалци су најбољи на пријемном испиту за Медицински факултет, али ништа мање успешни су и на другим факултетима. Шта има гимназија на Ђетињи што немају друге гимназије у Србији?
Ветар у леђа су им, кажу, сада већ >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << бруцоши већином београдског Универзитета, сви они који су „лајали на звезде", током 184 године постојања ужичке гимназије, са посвећеним  професорима.

“Трему нисам имала пошто сам знала да сам добро припремљена и нема разлога да имам трему, јер сам знала, ако довољно радим и ако вредно радим, да успех мора бити загарантован ”, каже Дарија Јовановић, бруцош Медицинског факултета у Београду.
“Што се тиче самог рада у гимназији, истакла бих тај посебан однос ученика и професора...атмосфера између нас је, да кажем, толико природна и опуштена и стварно ко год жели да се у некој сфери опроба има пуну подршку како професора, тако и целе школе”, каже Милица Цвијовић, ђак генерације 2022/2023. бруцош Електротехничког факултета у Београду.
Лако је радити са вредним, одговорним и свестраним гимназијалцима који знају шта хоће, ове године са медаљама са републичких такмичења из 6 области природних и друштвених наука, двадесет две Вукове дипломе, активних и у ваннаставним активностима, додају поносно, професори.
“Једноставно их припремимо за све могуће варијанте, кад дођу на пријемни, значи, нема шансе да је неко дошао и да је рекао да ту није било нешто што смо ми прошли”, каже Саша Станојевић, професор биологије у Ужичкој гимназији.
“Врло сам поносна, то би свако био на овом месту и у овој установи. Ја се искрено надам да ћемо ми успети да тај тренд задржимо и даље”, каже директорка Ужичке гимназије Биљана Грујуичић.
Званинчне резултате уписа на факултете, додаје директорка имаће у септрембру, незванично, не знају да се неко није уписао, надајући се да ће традицију наставити и 220 новоуписаних гимназијалаца.
И да ће и они, како је писао некадашњи ђак гимназије Љубомир Симовић, стићи до градова света које гледаху са прозора школе уместо ужичких брда, те им се потом с поносом враћати.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.