Izvor: RTS, 06.Jul.2023, 16:31

Ниш: Музички едикт повезује хришћане

После 14 година од оснивања, фестивал Музички едикт у Нишу постао је препознатљив на културној мапи, не само Србије, већ и хришћанског света. Иако је осми, иначе бијенални фестивал, недавно завршен, следећи, који ће бити одржан 2025, увелико је у припреми - организатор >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Црквена певачка дружина „Бранко" договара сарадњу са Ватиканом.
Основан 2009, у сусрет 1700. годишњици Миланског едикта којим је цар Константин озаконио хришћанство, Музички едикт истрајава у повезивању хришћана са свих меридијана духовном музиком.
“Вредности светог цара Константина које су више него актуелне и данас, јер и данас после 1700 година од његовог живота нема слободе за све вероисповести на свету, желели смо да се те вредности прошире и на читав свет”, каже Сара Цинцаревић, диригент црквено певачке дружине „Бранко".
Тако су ове године гостовали хорови англиканске цркве из Индије, ватиканских дечака који изузетно ретко гостује у иностранству, из Толеда, Јерусалима, а укупно до сада - близу сто хорова.
“Желе да виде медијану, да запевају у нашој цркви и желе да виде тај свет који је поникао на тлу где је рођен цар Константин”, каже Емилија Радмиловић, певач у црквеној певачкој дружини „Бранко".
Фестивал годинама приближава различите хришћанске културе и традиције.
“Значајно и ширење православне духовности и наше црквено певачке музичке традиције, наше цркве, нашег народа и на неки начин хор Бранко је и амбасадор Србије”, сматра епископ нишки Арсеније.
У време фестивала повећан је број туриста у граду, страни медији уједно и промовишу Ниш - тако је убрзо после наступа индијског хора у Ниш дошла група туриста из Индије, а запажена је и наша фестивалска делегација у иностранству.
“Када чују да долазите из Ниша, из родног града цара Константина, то је за њих нешто посебно, посебно уважавање, још кад кажете да имате Музички едикт, да је овде обележено 1700 година од Миланског едикта, да је отворена Медијана, сви пожеле да је виде”, наводи Драгана Сотировски, градоначелница Ниша.
За следећи фестивал потврђен је наступ хора из Јужне Кореје, преговара се са хором из Јапана, а у Ватикану се разговарало са једним од најпознатијих тамошњих композитора о писању дела посвећеног цару Константину и његовом извођењу на Медијани.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.